Magnus Lindgren – John Beasley  SWR Big Band: Bird Lives

Magnus Lindgren – John Beasley  SWR Big Band

Bird lives

ACT (Naxos)

Magnus Lindgren arr fl ts, John Beasley arr p keyb, SWR Big Band & Strings samt gästsolister: Chris Potter ts, Joe Lovano ts, Miguel Zenon as, Tia Fuller as, Charles McPherson Camille Bertault vo, Pedrito Martinez perc, Munyungo perc. Insp i Stuttgart 16 – 28 november 2020.

Förra året var det 100-år sedan Charlie Parker föddes, vilket – med all rätt – resulterat i ett stort antal tributer, men också en aktualisering och uppgradering av Parkers musik i olika former och förmat. Parkers betydelse som banbrytare och stilbildare under sin korta levnad, han blev bara 35 år, är det få som ifrågasätter. Trots detta är det viktigt att både levandehålla och levandegöra hans arv bortom ett renodlat historiskt bevarande.

Bird Lives är en uppgradering som väl gör skäl för sin titel och sätter Parkers värv i ett nuläge samtidigt som den historiska grundtonen finns kvar. Och det är intrikat och ambitiöst arrangörsarbete som Magnus Lindgren och John Beasley gjort, där man både fångat och utvecklat dynamiken i klassiska Parkerkompositioner och några standards som är förknippat med honom.

Ledord för  materialet som presenteras är energi och intensitet. Dessutom har man inte sparat på gästsolister, där samtliga får möjlighet att göra rejäla personliga avtryck. SWR Big Band & Strings agerar inte enbart som fond för de meriterade solisterna, utan har i hög grad en självständig och drivande roll i att möta upp skapa dynamik. Inledande Cherokee /Koko har ett furiöst tempo, där Chris Potters expressiva tenorsolo sträcks mot kaklets ytterkant innan John Beasleys piano rundar av. Tia Fullers själfulla altsax i Summertime ger en stark kontrast och i efterföljande latinfärgade version av Scrapple from the apple / Au leu cha intar Magnus Lindgrens tenorsolo en mellanposition. Och just förmågan att fånga mångsidigheten i Parkers musik är det som gör Bird Lives till en angelägen aktualitet. Förutom nämnda solister är Joe Lovanos solo i I´ll remember april och Marc Godfroids trombonesolo i Confirmation där också Lindgrens energiska flöjt tar stor plats några höjdpunkter ibland många.

En av Bird Lives stora förtjänster är att den väcker en nyfikenhet att gå till källan för jämförelser, och därmed tydliggörs Charlie Parkers tidlöshet eller odödlighet om man så vill.

Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.