Magnus Öström är tillbaka i musiken

MagnusOstrom_ThreadofLife_cover

Magnus Öström är tillbaka, med sitt första album någonsin som bandledare.


Efter mer än två års tystnad återvände Magnus till sin favoritstudio, Atlantis, där han tillsammans med sin gamle vän ljudteknikern Janne Hansson har spelat in helt nya låtar som han komponerat efter Esbjörn Svenssons alltför tidiga bortgång och e.s.t:s upplösning.

Till inspelningen satte han ihop ett nytt band, med Andreas Hourdakis på gitarr, Gustaf Karlöf på piano och klaviaturer, och Thobias Gabrielson på bas, alla tre musiker från Stockholms musikscen.

På nya albumet Thread Of Life finner vi Magnus på nästan alla stolar: kompositör, arrangör, trummis och producent.

”För att visa vad mitt musikaliska universum handlar om behövde jag göra det på det här sättet, både för att jag verkligen tycker om att skriva musik men också för jag tycker att det är så otroligt kul att vara i studion och producera. Och jag kunde inte ha önskat mig ett bättre och roligare gäng musiker att jobba med”.

Dessutom finns det en mycket speciell låt med på albumet:

”När jag hade skrivit ”Ballad for E” hörde jag redan den perfekta sättningen i huvudet. Jag skulle kunnat spela in den med mitt nya band och det hade låtit jättebra men känslomässigt kände jag att den här låten krävde just precis de här personerna: Magnus Öström på trummor, Dan Berglund på bas och Pat Metheny på gitarr.

Pat var en av de få musiker som någonsin gästade e.s.t. ”live” på scenen, och det fanns, och finns fortfarande, en enorm ömsesidig respekt för varandras arbete. Så när jag frågade honom svarade han genast ”ja” vilket jag självklart blev oerhört glad för”.

Sagt och gjort: I början av december flög Magnus, Dan och e.s.t:s ljudtekniker Åke Linton till New York för att träffa Pat Metheny i Avatar Studios på Manhattan. Där spelade de tillsammans in Ballad for E – Magnus låt till sin barndomsvän och musikaliska kompanjon Esbjörn Svensson.

Thread Of Life (ACT 9025) släpps den 23 februari. Sverigeturné i maj.

Fotnot: För ett år sedan kom den andra kvarlevande e.s.t.-medlemmen, Dan Berglund, med sin första skiva, Tonbruket.