Grand Jazz i Lund 2 nov med musiker från 4 kontinenter

Stacey Kent, Buster Williams, Palle & Monica, Etienne Mbappé, Cæcilie Norby

Om tre veckor är det dags igen för Allhelgonajazzen på Grand Hotel i Lund.

 

Men ordet ”jazz” kan stå för så mycket – senaste exemplet är ju en japansk biltillverkare som lanserade en bilmodell med detta namn, en svängig bil får vi väl anta – och i reklamen för bilen används uttrycket ”INTELLIGENT MÅNGSIDIGHET” 

En utmärkt beskrivning även av musikstilen jazz!

Och på programmet för Grand Jazz finns mycket musik som knappt ens låter som ”jazz”:

Stacey Kent spelar brasiliansk musik på sin nya CD ”Changing Lights” 

Cæcilie Norby tolkar Leonard Cohen, Bob Dylan m fl på sin nya ”Silent Ways”

Etienne Mbappé är från Kamerun men spelar allt från ballader till funk (och han har spelat med Ray Charles)

Syskonen Monica Dominique och Palle Danielsson gör på sin duo-CD ”Togetherness” en fin version av ”Den sista jäntan”, extra aktuell nu efter premiären på filmen om Monica Zetterlund, som Monica D hade ett nära samarbete med under flera decennier.

Soulmusik står också på programmet, framförd av den karismatiska sångerskan Virginia, och Mathias Landaeus flyttar för kvällen 150 meter söderut från sin klubb Underground på Lundia. 

Renodlad jazz serveras av Buster Williams, en legendarisk basist som spelat med både Sarah Vaughan och Herbie Hancock.

Och alla som är intresserade av basspel på högsta nivå lär få springa upp och ner för Grands trappor mellan husets olika scener, där inte mindre än fyra musiker ur av världens baselit spelar (Lars Danielsson är den fjärde, och han kommer även att spela cello, med Cæcilie Norby)

Den fjärde kontinenten representeras av den vietnamesiske gitarristen Nguyên Lê, som gästar Cæcilie Norby både på nya plattan och här i Lund, där han framträder för första gången.

Det är inte varje dag man kan höra en sådan internationell samling musiker här i Lund, och musiken de spelar är både bred och lättillgänglig. Det är ingen överdrift att säga att här finns något för alla.

Allhelgonajazzen på Grand Hotel i Lund har bytt producent, profil och namn några gånger sedan starten 1986, men gemensam nämnare är det anrika hotellet mitt i Lund, som också står för budgeten. I år (och 2012) har vi även fått stöd från Musik i Syd. Sedan 2009 är Stefan Arthur Nilsson producent för Grand Jazz, och sedan 2011 i samarbete med Annika Westman. De har båda arbetat med livemusik i några decennier, både som producenter och aktiva musiker.