Mattias Nilsson spelar svenskt i Chile

MattiasNilsson_fRobinFritzson

I dag lämnar pianisten Mattias Nilsson det ständiga vinterkaoset i Skåne för att söka sig till varmare trakter i Chile.

  — Du spelade i Chile redan för fyra år sedan. Vad var det som förde dig dit?

— Jag hade spelat med basisten René Sandoval som är från Chile men som var verksam i Malmö, berättar Mattias. Han tycke jag skulle komma dit. Det gjorde jag, och det blev 13 konserter på 16 dagar tillsammans med René och trumslagaren Alejandro Espinosa.

Då konstaterade tidningen El Mercurio att Mattias Nilsson till skillnad från många andra unga pianister inte i första hand var inspirerad av musiker som Keith Jarrett, utan snarare var präglad av Oscar Petersons sväng.

— Så är det, konstaterar Mattias. Självklart lyssnar jag på Jarrett, det är en fantastisk pianist, men när det gäller melodiskt sväng finns det ingen som inspirerar mig mer än Oscar. Jag vill bjuda på melodier och sväng, musik som man blir glad av att höra!

I år väntar fem konserter under en dryg vecka som inleds med en solokonsert i Concepción, den förra året jordbävningsdrabbade staden 60 mil söder om Santiago. Det blir också konserter i trioformat, denna gång med Nelson Arriagada på bas.

— Förutom jazz kommer vi också att spela en del svensk musik, som folkvisor, psalmer och visor av Olle Adolphsson och Bellman, säger Mattias. Jag har gjort arrangemang för trion, och det ska bli spännande att se hur det blir när det svenska folkmusikaliska vemodet möter musikanter med en helt annan bakgrund.

Det var på vippen att resan fick ställas in när det stöd från Kulturnämnden som Mattias hade hoppats på frös inne. Men Musik i Syd kunde ställa upp med en del respengar, så Mattias Nilsson får möjlighet att sprida både swing, folk och sakralt i Chile. Och han kan dessutom enligt prognosen se fram mot ihållande sol och bortemot 30 plusgrader.

sun