Mattias Risbergs Mining är en grupp med verkligt stor potential

Foto: Roger Bergner

Mattias Risbergs Mining
Stockholm Jazz Festival, Teaterstudio Lederman, 17 oktober 2019.

Mining är klaviaturspelaren och kompositören Mattias Risbergs ambitiösa projekt, i vilket han har samlat några av landets främsta musiker inom jazz och impro. Mining är också namnet på en komposition som uruppfördes i en gammal nedlagd gruva i Bergslagen i augusti 2018 och som även finns på en skiva – Live in Stripa (Kullen Reko). Jag hörde gruppen framföra stycket på Fasching i våras.

Vid konserten på Teaterstudio Lederman spelades Mining 2, ett längre stycke uppdelat i satser, som sinsemellan stilistiskt skiljer sig ganska mycket åt – från närmast ambient till en tät och mer sammansatt musikalisk faktur.

En viktig inspirationskälla för Risberg är 70-talets progressiva rock, med komplex rytmik och många taktartsväxlingar. Men inspiration hämtas också från klassisk musik, friform och frijazz. Jennie Abrahamsons sång är en central del av musiken och hon kan göra mycket med sin röst och särskilt vackert blev det i ett parti då Josefin Runsteen samtidigt slog med stråken på fiolsträngarna. Av de solistiska inslagen gjorde Fredrik Ljungkvist det starkaste intrycket med sitt energifyllda spel. Det fanns också en del visuella och humoristiska inslag, som när Jon Fält gick loss på trummorna eller när Risberg talade och sjöng i en megafon.

Det här en grupp med en verkligt stor potential, men precis som jag minns Mining 1 från Fasching så skulle kompositionen som helhet även denna gång vunnit på att de många spännande inslagen kanske utvecklades mer och framför allt koncentrerades. Nu blev det bitvis lite splittrat. Projektet lär fortgå.

Roger Bergner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.