Max Schultz och Britta Virves årets Monica Z stipendiater

Text: Patrik Sandberg Foto: monicazetterllund.se

Max Schultz och Britta Virves årets Monica Z stipendiater

Monica Zetterlunds Minnesfond delar varje år ut stipendier till musiker och artister som verkar i Monicas anda. I år har stipendienämnden utsett två stipendiater – Max Schultz och Britta Virves.

Monica Zätas Filurpris tilldelas 2023 skådespelerskan Sissela Kyle.

Gitarristen Max Schultz är en av våra mest rutinerade och välrenommerade musiker och har i decennier varit flitigt anlitad på konsertscener, som studiomusiker och i tv-produktioner med många av våra mest älskade blues-pop- och jazzstjärnor. Monica Zetterlund, Herbie Hancock, Tommy Körberg och Marie Fredriksson är några som anlitat hans tjänster.

Delar av motiveringen lyder ”En oupphörligen skapande urkraft som satt guldkanter på den tonala scenen – alltid lätt och ledigt glidande mellan stilarter. Vid varje konserttillfälle, under varje repetition föds nya spännande visioner som entusiasmerar både spelkamrater och lyssnare. Vart Du än vänder Dig är Du älskad – som mentor, musiker och människa. Allt i genuin Monica-anda.”

Prissumman är på 60.000 kronor

Pianisten Britta Virves med rötter i Estland har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en självklar stjärna – både som pianist och kompositör.

Motiveringen lyder: ”Du är en pärla bland nyskapare. Med ett utsökt anslag, en briljant teknik och ett färgsprakande musikaliskt språk löper dina fingrar ömsom lätt och lekfullt, ömsom med kraft och pondus över klaviaturen. Lyssnaren bjuds på en alltigenom spännande dynamik – en finurlig, flödande rikedom där erfarenheten av den klassiska musiken vävs samman med både jazz och nyfödda tonspråk som sammantaget skapar en njutbar, kittlande och spännande kommunikation.”

Prissumman är på 40.000 kronor

Mer info på  https://monicazetterlund.se/

 

 

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54790) [1]=> int(55167) [2]=> int(55161) [3]=> int(55149) [4]=> int(54787) [5]=> int(54382) [6]=> int(51323) [7]=> int(54968) [8]=> int(54566) [9]=> int(54735) [10]=> int(50803) [11]=> int(54880) }