Medierna svek SJC

Medierna svek årets största evenemang med svensk jazz i fokus. DN skrev bara om en enda av ett trettiotal konserter. SvD var bättre som bemödade sig om en något större artikel.

Är det en slump att en heltäckande artikel återfanns i en dansk tidning? I Danmark har musikerna bättre villkor än i Sverige och det mediala intresset för denna konstart är betydligt mycket större i Danmark än i Sverige.

Den danska tidningen Informations musikskribent Peter H. Larsen inleder sin artikel om SJC på detta sätt:

Två svenska jazzrekord sattes i helgen. Det ena visade att svensk jazz, som vi i Danmark mycket väl vet, är av världsklass i dess mångsidighet. Det andra kanske är överraskande för en och annan dansk som tror att det offentliga kulturstödet  Sverige på alla sätt är rikligt och framsynt och utgör en sund och trygg bas för konstnärer av alla slag. Rekordet sattes nämligen i missnöje och självrannsakning.

/…/ Sångerskan Lina Nyberg har dragit igång en debatt i Orkester Journalen som svenska musikers små försörjningsmöjligheter, usla stöd och därmed dåliga ekonomi. Nybergs poäng, som också kom fram på ett seminarium under festivalen, är att svenska jazzmusiker accepterar ett dåligt offentligt stöd, usel behandling på spelställena och saknar en facklig sammanhållning som kan leda ut ur den hemska situationen. På seminariet kritiserades också en offentlig generositet mot andra konstarter och man bekymrade sig, nej, snarare visade rädsla för vad som ska hända efter nyår, då den borgerliga svenska regeringen har lagt ned Rikskonserter, samtidigt som man inte vet vad som ska komma i stället.

Nu vill man bland annat syna den danska ”spillesteds”-lagstiftningen i sömmarna, med tanke på att kopiera den /…/ och man vill också skapa en större sammanhållning mellan olika genrer i musiken för att skapa ett starkare Musikerförbund och en möjlighet för olika rytmiska genrer att kunna spelas på samma scener, något som inte är så vanligt i Sverige.

Den person som anses vara drivkraften i detta arbete, är Faschings ledare, Lena Åberg Frisk, som redan i Orkester Journalen blivit utnämnd till den svenska jazzens ”donna”, eftersom hon förutom att vara vd på huvudstadens stora klubb även har tagit över Stockholm Jazz Festival, och sitter i många olika styrelser och råd som har inflytande över svensk jazz. Något har hon uppenbarligen redan lärt av den danska ordförande i Musikerförbundet, Anders Laursen.

Resten av den innehållsrika artikeln behandlar den musikaliska aspekten av SJC, och artikeln kan läsas i sin helhet på Informations webbplats.