Magnus Öström Group / Tonbruket på Fasching

Tonbruket

 Det har nu gått över fyra år sedan Esbjörn Svensson gick bort i en dykolycka och en av Europas främsta jazztrios, e.s.t, slogs i spillror. Basisten Dan Berglund och trumslagaren Magnus Öström har sökt sig så sakteliga tillbaka till skapandet och glädjen i musiken på var sitt håll – med lyckat resultat. Berglund var med och grundade kvartetten Tonbruket 2009.

De har släppt två skivor; den senaste, Dig It To The End (ACT), vann både Grammis och Gyllene Skivan. Öströms debut som bandledare, Thread of Life (ACT), kom i början på 2011 och han har nyligen vunnit det ansedda tyska ECHO Jazz Award i kategorin ” Drummer of the year,international” .

Stämningen på ett utsålt Fasching denna överraskande kväll, då Öström och Berglund skulle uppträda med var sitt band, var förväntansfull om och lite vemodig: publikens tankar gick oundvikligen till Esbjörn Svensson.

Egentligen skulle Jeanette Lindström ha spelat, men hon var tvungen att lämna återbud och Öström ersatte henne. Både Berglunds och Öströms musik är förstås färgad av deras femton år långa ”äktenskap” med e.s.t, men båda visar nu att de delvis frigjort sig från den tidigare jazzstilen. Tendenser till denna utveckling kunde man höra redan på e.s.t:s sista skiva, det postuma Leucocyte.


MartinHederos

Tonbruket rör sig fritt mellan progressiv kraut, jazz, minimalism, klassisk musik och psykedelia. Musiken är djupt kontrastrik, bitvis repetitiv, men alltid eggande. Martin Hederos klangrika soloinpass på piano, pumporgel samt violin gav mersmak, likaså Johan Lindströms snygga lap- & pedal steelspel som gav ljudbilden en speciell prägel konserten igenom. Solot i Lindströms egen komposition Grandma´s haze var mästerligt.


DanBerglund

Berglund var lika hörvärd som vanligt; när han spelade sin kontrabas med stråke var stämningen så tät att inte ens en andning hördes. Andreas Werliin bakom trummorna markerade kvartettens dynamik tydligt med sitt rastlösa och nerviga driv.

Höjdpunkterna var många, men experimentlustan i Stethoscope från debutplattan, suggestiva, Vladimir Cosma-doftande Lighthouse och Berglunds färgsprakande Dig It To The End stack ut.

JohanLindsstrom

Öström är inte bara en skicklig trumslagare utan också en talangfull kompositör. Samtliga låtar som hans kvartett framförde var signerade Magnus och hämtade från hans debutalbum, med undantag av nykomponerade Searching for Jupiter.

Musiken rymmer tydliga drag av subtil Steve Reich-minimalism och jazzrock, men även svävande klanger som för tankarna till 70-talets symfoniska rock. Uppbackad av skickliga Daniel Karlsson på piano och keyboards,

Thobias Gabrielson på elbas och keyboards samt Andreas Hourdakis på gitarr gav Öström en konsert med nerv och variation. Många kompositioner var långa så stort utrymme gavs för improvisation. Öström sjöng även ordlöst i några spår. I den finstämda, akustiska Ballad för E, som tillägnades Esbjörn Svensson, kändes Magnus vispar ända in i hjärtat. Andra höjdpunkter kom i medryckande Piano break song och i den skimrande balladen Longing.

Det är ytterst få band förunnat att kunna utveckla improvisationskonsten på ett sånt sätt som e.s.t gjorde utan att hamna i en återvändsgränd. Svenssons, Berglunds och Öströms unika personligheter, speciella talanger och fullständiga närvaro i nuet fick komma i fullt uttryck.

Jag kan bara glatt konstatera att Öström och Berglund lyckats förvalta denna konst i sina respektive kvartetter. Faschings bokare Magnus Palmqvist inledde kvällen med att säga att det andades eufori och förväntan redan innan giget börjat och att vi med största sannolikhet skulle få uppleva en oförglömlig afton. Instämmer helt – det blev magiskt!


Text: Patrik Sandberg

Foto: Heiko Purnhagen

Stockholm Jazz Festival, Fasching 3 oktober

Magnus Öström Group: Magnus Öström, trummor/slagverk/elektronik, Andreas Hourdakis, gitarr, Daniel Karlsson, piano/keyboards, Thobias Gabrielson, bas/keyb

Tonbruket: Dan Berglund, bas, Martin Hederos, piano, Johan Lindström, gitarr, Andreas Werliin, trummor

Fotnot: Inte ens OJ:s eminente fotograf kan vara på två ställen samtidigt, därför finns det inga bilder från Magnus Öström Groups spelning.