Michel Legrand död

Kompositören, pianisten, arrangören, dirigenten och sångaren Michel Legrand anses vara en av Frankrikes mest betydelsefulla och produktiva musiker någonsin. Hans karriär spänner över fem decennier och han rörde sig galant mellan jazz, klassiskt och underhållningsmusik i sitt musikskapande. Han står som kompositör till över 200 tv- och filmproduktioner och han har bland annat vunnit fem Grammys, tre Oscars och en Golden Globe.

I början av sin karriär arrangerade Legrand musik för Jacques Brel och Maurice Chevalier, men efter att ha hört Dizzy Gillespies storband i Paris i början på 50-talet inledde han ett livslångt kärleksförhållande till jazzen. 1953 kom Legrand själv att jobba som pianist med Gillespie och Paris Operatic Strings. Ett par år senare spelade han piano bakom sångerskan Blossom Dearie och Les Blue Stars. Han har också arbetat med Edith Piaf, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Lena Horne, Stan Getz och Oscar Peterson.

En av Legrands mest tongivande och kända jazzinspelningar är tveklöst 1958 års LegrandJazz (Columbia), som är inspelad i New York och skapades av ett all-star-team bestående av ikoner som Miles Davis, John Coltrane, Bill Evans, Donald Byrd och Ben Webster. Miles Davis och Legrand blev nära vänner och de kom att samarbeta igen över 30 år senare på soundtracket filmen ”Dingo”.

Under 1960-talet kom Legrand att bli en integrerad del av den franska nya vågen och han komponerade musik för filmskapare som Jean-Luc Godard (”Leva sitt liv”, 1962; ”En rövarhistoria”, 1964) och Jacques Demys (”Paraplyerna i Cherbourg”, 1964; ”Flickorna i Rochefort”, 1967). Orson Welles och Jean Cocteau var andra regissörer som anlitade Legrands tjänster.

Legrand komponerade in i det sista – en turné ihop med storband och symfoniorkestrar världen över var inplanerad för hela 2019.

Michel Legrand dog i sin födelsestad Paris den 26 januari och blev 86 år.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.