Milford Graves är död

Foto: George Klabin

Amerikanska trumslagaren och slagverkaren Milford Graves (1941 – 2021) har avlidit.

Milford Graves verkade även som professor i slagverk, bildkonstnär, skulptör, odlare, akupunktör och kampsportsutövare. Allt hörde på något sätt ihop för honom. De flesta som hör hans namn tänker nog framför allt på hans bidrag i New York Art Quartet, Paul Bley, Giuseppi Logan eller den eminente Albert Ayler.

Både Graves skivkatalog och sound är något drömskt. De flesta skivsamlare jagar förmodligen rätt på utgivningen BäBi på IPS från 1977 för att deras dröm ska gå i uppfyllelse och livet ska bli komplett. Skivan är en sång för friheten. Här är Milford Graves vital, arg och stark. Istället för att vända andra kinden till använder han sitt konstnärskap mot det politiska klimat som råder. I en intervju med Graves om Ayler så pratar han hellre om musik och politik samt det som var då ”det nya soundet”. Där berättar han om hur frijazzmusiker inte var välkomna i olika frihetsrörelser, som medborgarrättsrörelsen och hur viktigt det är att använda sin frihet för att utforska just friheten i det musikaliska för att bli fri. Förutom den vitala och starka vreden finns ett sväng i Graves musik. Ett sväng likt kampsporten capoeiran från brasilien. Det rör sig mjukt framåt som på skivan Milford Graves Percussion Ensemble with  Sunny Morgan från 1965 utgiven på ESP.

Redan i tvåårsåldern började Graves spela afrikanska trummor. Senare började han spela timbales i afro-latinska grupper och i tjugoårsåldern började han spela jazz. Hans teknik utgick från dansen, han tog bort skinnet på botten av trummorna för att utvidga deras ljud och använde tidigt nya sätt att använda trummorna på, som med armbågarna. Polyrytmik som hela tiden envist trängdes med nya möjligheter av ljud gjorde Graves sound unikt. Men det var också rösten, som på tidigare nämnda skivan BäBi, som ytterligare gjorde hans värld fullständig. 2018 befann jag mig i New York och jobbade. En eftermiddag var det vernissage på Queens museum och jag fick ett sms av konstnären Fia Backström: “Milford Graves är här!!!” Jag hann inte dit. Samma månad konstaterades det att Graves hade en hjärtsjukdom. Sedan 60-talet hade han studerat det mänskliga hjärtats kraft och ljud och blev sin egna patient i årtionden. Läkarna gav honom sex månader men han fick två år till. Hans improvisationer och hans konstnärskap kommer att leva vidare länge. Milford Graves avled den 12 februari 2021, i Queens, New York och blev 79 år.

Elena Wolay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.