Minneskonsert för Bibben i New Orleans-anda

Text: Åke Andersson | Foto: Jan-Olof Nilsson

Club Jazz InTime i Borås firar jubileum i år. Klubben bildades för 40 år sedan på initiativ av banktjänstemannen, trumslagaren, tidigare OJ-skribenten, Molde Jazz Festival vännen och den outtröttlige jazzevangelisten Gustaf ”Bibben” Fagerström. Bibben lämnade oss i förfjol, 92 år gammal. Han fick en riktig New Orleans-begravning, utomhus i gröngräset, i värmen och solskenet och med Peoria Jazzband spelande låtar som Just A Little While To Stay Here. Det var mäktigt.

I mitten av mars bjöd Club Jazz InTime in till en kombinerad jubileumskonsert och minneskonsert för Bibben Fagerström i klubblokalen Sinnenas Hus. Fri entré för medlemmar, fullt hus, fullt ös och god, glad stämning. Efter att undertecknad bjudit på en presentation av Bibben Fagerström som människa, vän och för Borås betydelsefull jazzpersonlighet bjöd bandet upp till konsert. Peoria Jazzband bildades för 62 år sedan (!) av kapellmästaren och banjoisten Sture Svarén. Han var väl knappt fjunig på hakan vid den tiden. Peorias väloljade ensemble bestod för kvällen av Samuel Olsson(korn), Johnny Korner (cl, as, ss), Magnus Bylund (tb), Sture Svarén (bj), Sven Flood (b, bt), Gunnar Dalblad (dr) och Rosemarie Simonsen (voc).

Peoria Jazzband karaktäriseras av sublimt ensemblespel med utsökt eleganta och fyndiga solopassager av blåsarna. BBB-trumpetaren Samuel Olssons kornettspel är sylvasst, klockrent och kreativt och hans samspel med Magnus Bylunds mjuka trombonstämma och Johhny Korners eldiga sopransax och klarinett utgjorde verkliga höjdpunkter. En kul duett exekverades mellan Bylunds trombon och Sven Floods kontrabas. Kompet är lysande med kapellmästaren Sture Svarén på banjo, Sven Flood med tungt basspel, ibland växlande till tuba, och Gunnar Dalblads trumspel med klassiskt New Orleans-stuk. Musikvalet låg åt det traditionella New Orleanshållet med många kända låtar som Canal Street Blues och Perdido Street Blues, men också spännande saker som Gunilla och en fin tolkning av Mood Indigo. Sångerskan Rosemarie Simonsens fina textning och mörka röst ger kvalitet och en extra fin stämning åt många av låtarna.

Jubel- och minneskonserten avslutades med glatt och härligt ös i låten Just A Little While To Stay Here, den låt som ju också avslutade Bibben Fagerströms begravning. Lite vemod, förvisso – men mycket glädje! Det svänger om Borås!

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser