Monday Night i Malmö

Monday Night Big Band

Foto: Lasse Seger

Från i princip första tonen i Billie´s Bounce till den sista i  Evil Man  visade MNBB  hur ett riktigt storband kan låta när det är som bäst. Sverige vimlar ju numera av mer än kompetenta stora band och bara i vår del av landet är dom väl ett halvt dussin. Jag kan inte påstå att jag är mannen att rangordna alla dessa men baserat på denna 20-årsjubileumskonsert vill jag ändå påstå att  MNBB måste höra till gräddan av stora orkestrar i Sverige.

Trumpetaren Mårten Lundgren ledde denna kväll sina mannar i en genomtänkt och genommusikalisk två-sets jazzkonsert där det mesta stämde ( möjligen med undantag av pubens piano som jag ett tag tyckte svajade betänkligt ).

Temat för kvällen var Joe Williams och det numera klassiska albumet Presenting Joe Williams & Thad Jones/Mel Lewis ur vilket man valt att spela merparten. Alltså vi fick vi i första set höra Toussaint´s Get Out Of My Life Woman, How Sweet It Is, Hallelujah I Love Her So och några till med trumpetaren Niklas Fredin i rollen som Joe Williams. Trevligt med en duktig manlig sångare förresten, tjejerna har ju nästan helt tagit över sångmikrofonerna numera.

Mårten Lundgrens lättsamma mellansnack uppdaterade oss  också en hel del om Williams lätt turbulenta liv. Hur många minns  tex Joe Williams i rollen som grandpa Al i 80-talets populära sitcom Cosby?

Efter en föredömligt kort paus fick vi så ”valsen” Pretty Blue Eyes, Thad Joneslåten Quietude med välformulerat trombonesolo av Ola Åkerman och fint pianosolo av Magnus Hjorth.

Mårten Lundgren plockade sen fram flygelhornet och bjöd på en stunds vacker Gil Evans musik i My Ship och Miles Ahead varefter det var dags för Niklas att åter ikläda sig Joe Williamskostymen i Smack Dab In The Middle, It Don´t Mean A Thing, Curtis Mayfield´s  Woman´s Got Soul och häftiga avslutningsnumret Evil Man.

Om jag nu inte nämnt allt från denna fina drygt två timmar långa konsert så beror det inte på att det saknas mer att säga. Så är det inte, här har solades bitvis väldigt bra och bandet som helhet visade upp ett strålande,  kraftfullt och Thad Jones/Mel Lewis inspirerat ensemblespel. Allt under trivsamma former. Vad kan man mer begära?

Mattsons är Monday Night Big Bands fasta tillhåll så gör ett besök på en lämplig  måndag nära dig!

Mattsons Musikpub
Malmö måndagen den 23 februari 2009 
Håkan Ceasar, Ulf Holmström, Mattias Carlsson, Fredrik Stenberg, Ulf Fagerberg s,
Ola Åkerman, Ola Nordqvist, Anders Larsson, Björn Hängsel, tb
Mårten Lundgren, Gert-Inge Persson, Fredrik Lindgren, tp, Niklas Fredin, tp, sång, Jan Karlsson  b , Karsten Bagge tr , Magnus Hjorth p