Monica Z:s liv blir teater på Malmö Stadsteater

Mari Götesdotter

Monica Zetterlunds liv har inte bara filmats. Nu ska det även bli teater, nämligen på Malmö Stadsteater i höst. Nu inte osökt döpt till ”Monicas vals” med stadsteaterns skådespelerska Mari Götesdotter i huvudrollen. Det är pjäsförfattaren Klas Abrahamsson (som står bakom stadsteaterns tidigare pjäser ”Ingvar” och ”Min vän fascisten”) som fått i uppdrag att skildra den världskända sångerskans liv likt ett drömspel där en äldre Monica ser tillbaka på sitt liv och karriär.

För musiken ska den danske saxofonisten Benjamin Koppel svara och framföra med sin egen grupp. Det var han som fick höra Mari provsjunga i sitt hem i Köpenhamn sedan pjäsens regissör Heinrich Christensen sökte upp Malmö Stadsteaters chef, Kitte Wagner, och meddelade förtjust ”att du har en Monica Zetterlund fast i ensemblen!”

Vid en oanmäld provspelning på biografen Spegeln i Malmö i torsdags kom Maris kollegor från stadsteatern för att lyssna. Hon tyckte mest det påminde om en after work-spelning på en jazzklubb med anledning av Koppels inlagda jazznummer. Men pjäsens känsla att framträda och uppleva intimiteten på en jazzklubb blev helt rätt.

I sommar ska Maria konstant lyssna på Monicas cd-utgåvor. Det var genom sin jazzbitne pappa som Mari (vilken tidigare musikaliskt bara framträtt som körsångerska) kom i kontakt med Monica skivor.

Nu hoppas hon i förlängningen kunna förmedla samma rena och okonstlade sång som förebilden från Hagfors i höst.

Christer Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.