MONTMARTRE – Jazzhuset i St. Regnegade 19, Kbhvn K


Publicerad i OJ 4-09

Jazzhus Montmartre i Köpenhamn tillhör utan tvekan jazzhistorien, vilket perspektiv man nu än föredrar. En av Europas främsta jazzklubbar i gott sällskap av Ronnie Scott´s i London, Blue Note i Paris och Gyllene Cirkeln i Stockholm. Vidgar man vyerna och räknar in t e x Birdland och Five Spot i New York och Lighthouse i Los Angeles så menar jag absolut att Montmartre så här i backspegeln var en av de tio främsta.

Så naturligtvis är en bok om denna legendariska jazzklubb ett måste att läsa för jazzfolk av alla kategorier. Speciellt intressant är boken förstås för oss sydsvenskar som hade förmånen att ha rimligt nära till detta formidabla vattenhål.

Boken skildrar Montmartre under guldåren 1959-1976 då adressen var St. Regnegade 19 och då Herluf Kamp-Larsen var den som svettades med den egentligen omöjliga uppgiften att få debet och kredit att gå ihop.

Vi får på 300 sidor trevlig text, och med hjälp av en mängd bilder som inte är av denna världen, återuppleva den mycket speciella atmosfär som var Montmartres. Och vi får de sexton årens många gästspel presenterade för oss mer eller mindre ingående och kompletterade med utdrag ur recensioner ur de tongivande Köpenhamnstidningarna Politiken, Berlingske, Information m fl.

Vi får också lära känna personer bakom kulisserna, som bartendern Harvey Sands och andra udda figurer i kök och i garderob.

Av de många amerikaner som under den här tiden var bosatta i Köpenhamn tillägnas både Dexter Gordon, eller Bengt Gordonson som han skämtsamt brukade kalla sig själv, och Ben Webster egna kapitel som jag tycker är riktigt bra och intressanta och som hör till bokens stora behållning.

Två appendix avslutar boken. En förteckning över skivinspelningar gjorda på Montmartre och så en över årens alla gästspel, lokala som internationella, med sättningar och datum.

Jag tycker att detta är en synnerligen köpvärd bok där kanske Jan Persons och Jörgen Bos många foton är det allra roligaste. Bokens generösa format ger dessutom bilderna verklig rättvisa.

Boken är skriven på danska och det kanske av en del upplevs som ett hinder. Men strunt i det, hoppa över de ord ni inte förstår och njut i stället av en gedigen dokumentation av en viktig epok i jazzhistorien nära oss. Själv blir jag lätt rörd när jag tänker tillbaka på alla sena nätter i St. Regnegade spisandes giganter som Gordon, Getz och Rollins.

Stig Linderoth

Frank Buchmann-Möller & Henrik Wolsgaard-Iversen
MONTMARTRE – Jazzhuset i St. Regnegade 19, Kbhvn K

Jazzsign & Syddansk Universitetsforlag 2008
300 sidor inbunden. Stort format, ill.

Pris 350:– DKR