Musikalisk dagbok med Peter Knudsen Eight

PK8 AndersJohansson

En musikalisk dagbok med inspiration ifrån Norrland, Selma Lagerlöf och livet självt:
Den 10 november börjar norrlandsturnén för Peter Knudsen Eight, en samling mångsidiga och namnkunniga musiker. Medan bandledaren själv framför allt gjort sig känd för sina genreöverskridande tolkningar av Debussy, Ravel och Peterson-Berger kan de övriga medlemmarna höras i grupper som Paavo, Klabbes Bank, Nils Berg 5, likväl som i sina egna projekt.

 

Gruppen har arbetat tillsammans sedan 2011, och är speciellt hopsatt för Knudsens säregna musik:
– Jag ville ha ett band där det skulle gå att ta ut svängarna rejält, där man dels kan jobba kammarmusikaliskt med ett mer intimt sound och olika träblåskombinationer men där det även går att framkalla intensitet och musikaliskt ös, förklarar bandledaren.

Metoderna för att skriva musiken har skiftat; medan vissa av kompositionerna inspirerats av egna livshändelser, likt anteckningar i en dagbok, har andra skapats utifrån yttre inspirationskällor.

Ett exempel på det senare är sviten Kejsaren av Portugallien, vilken kan ses som en musikalisk skildring av Selma Lagerlöfs gripande roman.

Ett annat exempel är Aurora Borealis, inspirerad av Peters uppväxtmiljö i Jämtland. Han har dessutom tagit till okonventionella metoder för att skapa ny musik:
– Ett av styckena kom till under en bilfärd, efter att jag lyssnat på musik. Med en känsla av att vara inspirerad, började jag spontant sångimprovisera och startade röstmemo-funktionen på min telefon. Improvisationen användes sen som melodi i stycket Nuked Present.

2012 blev gruppen upptäckt av det italienska skivbolaget CAM Jazz, som samma år gav ut deras album ”Sagas of the Present” på sin label CAM Jazz Presents, en serie utgivningar med ambitionen att lansera ny jazz på den internationella marknaden. Skivan har sedan dess mottagits med varm hand i såväl svensk media, liksom internationella musiktidningar som Down Beat och den amerikanska jazzsajten All About Jazz.

Med ett antal jazzklubbsspelningar i ryggen siktar gruppen nu in sig på nedre Norrland, och man gör fem spelningar under perioden 10-14 november i Sundsvall, Hudiksvall, Härnösand, Örnsköldsvik samt bandledarens hemstad Östersund. Inför turnén har gruppen även med sig en del nyskriven musik, med inspiration hämtad från bl a Gotland och Brasilien.

Peter Knudsen Eight:
Emil Strandberg- trumpet, Andreas Gidlund- saxofon & träblås, Linus Lindblom- saxofon & träblås, Thomas Backman* – saxofon & träblås, Lisa Bodelius** – trombon, Peter Knudsen- piano, Pär-Ola Landin- bas, Sebastian Voegler- trummor
* Ersätts för turnén av Alberto Pinton. ** Ersätts för turnén av Kristian Persson.
Turnéplan: Sundsvall 10 nov, Hudiksvall 11 nov, Härnösand 12 nov, Östersund 13 nov, Örnsköldsvik 14 nov.
www.peterknudsen.com