Musikföreningen Crescendo utnämnd till årets jazzklubb

Musikföreningen Crescendo i Norrköping – som med sina 60 år är en av Sveriges äldsta jazzklubbar – tilldelas Svensk Jazz utmärkelse Årets jazzklubb. Det är tredje gången utmärkelsen delas ut.

Crescendo får priset för deras förmåga att ”skapa fantastiska möten mellan musik och publik i arrangemangets alla delar”. ”Här skapas en unik kombination av ungt, modernt och hundraårig tradition i ett brett utbud av internationella, nationella såväl som lokala musikgrupper”, skriver Svensk Jazz vidare i sin motivering.

OJ fick en kort pratstund med Crescendos ordförande Bernt O Ericson när klubben precis har nåtts av beskedet.
Grattis till utmärkelsen!
– Tack, det är naturligtvis hedrande att få denna fina utmärkelse.
Varför får just ni priset tror du?
– Det primära tror jag är att vi under alla år aldrig tappat fokus och att vi hållit en hög nivå hela tiden. Motiveringen i sig var väldigt talande tycker jag. Just att vi jobbat med bredden och öppenheten för att få in mer folk. Vi har en bredd som många andra klubbar inte har. Vi har alltifrån blues, visa, tradjazz, avant-garde, bebop och världsmusik i vårt utbud.
– Jag tror det är viktigt att exponera genrer för lyssnare som inte annars själva skulle söka upp den typen av musik. Många klubbar jobbar idag med projekt, medan vi alltid haft en kontinuitet – vi har alltid hållit fast vid vårt koncept. Vi är ju en ideell förening och vi har just nu 700 medlemmar vilket vi är jättenöjda med.
Ni tillhör en av flera jazzklubbar som i år fick sänkt verksamhetsstöd från Kulturrådet. Hur kommer det påverka er?
– Ja, vi har fått en sänkning på 10-15% i år. Vi har stort sponsorstöd plus att våra medlemsavgifter täcker stora delar av våra kostnader. Kommunen går in med medel i vår verksamhet också naturligtvis. Sista tjugo åren har vi egen lokal, så vi får in lite extra pengar när vi hyr ut den till andra tillfälliga aktörer. Men viktigast av allt är naturligtvis våra ideella insatser som är ovärderliga för vår verksamhet.
Ni fyller dessutom sextio år i år. Hur ska det firas?
– Vi kommer fira lite extra först i november. Vi kommer toppa lite med extra intressanta bokningar så det blir lite guldkant på det hela, men annars gör vi inget speciellt.

Årets jazzklubb-utmärkelsen kommer att delas ut under Jazzfesten, som i år äger rum i Ystad mellan den 31 maj-2 juni.

Patrik Sandberg

3 reaktioner på ”Musikföreningen Crescendo utnämnd till årets jazzklubb

  1. Hallå där! Crescendo i Norrköping är utan tvivel både gammal och förnämlig. Men Sveriges äldsta jazzklubb är den förstås inte. En klubb som är avsevärt äldre är, till exempel, High Society i Malmö. Den bildades 1942 och fyller således 77 år i år. Så det så!
    Men återigen: Crescendo är väl värd att uppmärksammas och hyllas.

    1. Ja, kanske vi borde förtydliga? Skriva ”Sveriges äldsta, konsertarrangerande jazzklubb”, eller så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.