Naoko Sakata: Improvisation 3

Målning: Gianluca Grasselli

Den japanska pianisten, Göteborgsbaserade Naoko Sakata, släpper albumet Dancing Spirits 26 mars, via Anna Von Hausswolffs Pomperipossa Records, ett skivbolag som etablerat sig som en fyrbåk för avantgarde, drone, ambient och experimentell musik, lett av artisten Anna von Hausswolff.

Nu släpps  första singeln Improvisation 3.

Albumet Dancing Spirits  består av sju improvisationer, spelade av Naoko Sakata på en Steinwayflygel i Annedalskyrkan, Göteborg den 18:e och 19:e augusti 2020.
Musiken på skivan har inte skrivits i förväg utan uppstod i stunden och är därför ren improvisation.
Dancing Spirits ingår inte i en ordinär lyssnarupplevelse och det är nästan omöjligt att placera albumet i ett specifikt fack eller genre. Det är snarare resultatet av ett experimentellt musikaliskt förhållningssätt där varje enskild ton följer den tidigare utan någon bestämd princip, förutom den totala friheten. Naoko Sakata tar den experimentella musiken till dess yttersta gräns. Det rör sig om ett konstnärligt utförande som för tankarna till naturfenomen eftersom det är obegränsat i sitt uttryck, impulsivt i sitt framförande, outgrundligt i sin ordning, troget och följsamt enkom mot en enda sak: sin egen existens går det att läsa i ett pressmeddelande.

Naoko Sakata beskriver  själv sitt förhållningssätt till musiken såhär:
”När jag sätter mig framför flygeln, så försvinner jag som person. Min kropp överför den musik som jag hör i mitt huvud. Där finns inga hinder för mitt skapande, och jag följer inga regler för hur musiken ska uttryckas. Det är på samma gång något naturligt och mycket andligt, heligt och vilt, något som existerar ett ögonblick i tiden, och endast då, innan det försvinner för alltid.”

Lyssna här: https://open.spotify.com/track/7fvdhtg7CagItnnICgvL7q?si=cQ-FmNvGQzuDkf-S0j05ag

Patrik Sandberg

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.