New Sound Made 2019

Linnea Jonsson

I år firar musikfestivalen New Sound Made 15 år. Festivalen äger rum på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm mellan den 13-15 maj och är skapad av eleverna själva.
Under tre kvällar kommer publiken ha möjlighet att lyssna till allt från jazz, pop, soul och r&b till experimentell musik från festivalens fyra olika scener. ​
OJ fick ett samtal med Linnea Jonsson, som sitter i produktionsgruppen för New Sound Made.
Hur kommer årets upplaga av New Sound Made skilja sig från tidigare upplagor? Någon ny inriktning?
– Festivalen har en helt ny logga och design som är gjord av fantastiska Annika Marmén. I övrigt blir det såklart en massa ny spännande musik att avnjuta. Sista kvällen kan vi dessutom utlova en exklusiv överraskning. Håll utkik!
Någon artist/grupp som man bara inte får missa eller som du själv vurmar för?
– Man får absolut inte missa festivalen helt enkelt. Det är mestadels jazzstudenter från KMH som kommer att spela. Vi presenterar en stor bredd av musiker som behärskar både nyskapande och tradition, så ta chansen att höra framtidens jazzstjärnor redan nu! Till exempel kommer man att kunna höra Ingrid Schyborger med band tolka The Hives och för dem som gillar funk har vi albumaktuella Joel Nyman Paradise. Och så kommer Clara Fornanders strålande trio att framföra arrangemang av Cole Porter och Richard Rodgers.
– Självklart tycker jag också att man inte får missa Linnea Jonsson Quartet!
Hur tycker du jazzklimatet idag är på KMH? Finns det några nya tydliga trender? Håller undervisningen hög klass tycker du?
– Jag upplever att det finns en stor musikalisk bredd på skolan och att vi studenter får frihet till det egna uttrycket. Det skulle väl vara trenden i så fall! Vad gäller själva undervisningen så känner jag att jag har lärt mig väldigt mycket, men det handlar också om eget ansvar.
Hur ska man lyckas fånga nya jazzlyssnare tror du?
– Det är nog viktigt att inte glömma att fånga upp den yngre publiken. Jag började lyssna på Billie Holiday när jag var 14 och har tagit mitt jazzintresse vidare därifrån. Sedan har ju jazzen utvecklats en del under åren och tycks på så sätt också ha hittat nya vägar hela tiden.

För mer information om New Sound Made, se facebook.com/NewSoundMade/, kmh.se/newsoundmade och/eller instagram.com/newsoundmadefestival/.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.