Nils Landgren blir konstnärlig ledare för Jazzradion

Foto: Nicola Stankovic

 

Nästa år blir trombonisten och sångaren Nils Landgren konstnärlig ledare för Jazzradion i P2. Uppdraget som löper över två år (2023-2024) innebär att tillsammans med jazzredaktionen på P2 och i samarbete med Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen kurera innehållet och utveckla jazzutbudet för lyssnarna. Bland annat kommer Radiojazzgruppen att återuppstå i olika former framöver.

– Jazzutbudet i P2 har en lång tradition och har spelat en betydande roll i svenskt jazzliv. Nu vill vi utveckla jazzen i P2 ännu mer och har därför skapat den nya rollen som konstnärlig ledare. Nils Landgren är en internationell stjärna med stark förankring i svenskt musikliv  säger Ella Petersson, kanalansvarig för P2.

– Jag är stolt och glad över förtroendet att leda Jazzradion. Jag kommer att ta med mig mina erfarenheter från ett långt och innehållsrikt artistliv och tillsammans med P2:s medarbetare och musiker runt om i landet, arbeta för att skapa ett större intresse för jazzrelaterad musik och nå ut till fler radiolyssnare. Att få Radiojazzgruppen att återuppstå är förstås extra roligt – en ensemble jag själv var en del av i många år och som jag verkligen ser fram emot att återutveckla till en viktig del av Jazzradions utbud, säger Nils Landgren.

Radiojazzgruppen bildades som en studioorkester på Sveriges Radio 1967 och leddes under sitt första decennium av Arne Domnérus och senare av Lennart Åberg. En stor del av den svenska jazzeliten har medverkat i gruppen under någon period, bland andra Jan Johansson, Bengt Hallberg och Georg Riedel.

Lyssna här på Jazzradions intervju med Nils Landgren:

https://sverigesradio.se/avsnitt/nils-landgren-blir-konstnarlig-ledare-for-jazzen-i-p2

Patrik Sandberg

Annonser

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser