Nils Landgren och Jan Lundgren i ett samtal kring ”Kristallen”

Foto: Patrik Sandberg

Kristallen är trombonisten/sångaren Nils Landgrens och pianisten Jan Lundgrens första gemensamma duo-album. De har samarbetat tidigare i olika projekt men detta är första gången som de släpper en skiva tillsammans där båda står som bandledare.

Tillsammans med pianisten Esbjörn Svensson spelade Nils Landgren in två skivor med svenska folkmelodier i jazziga arrangemang – Swedish Folk Modern (ACT, 1998) och Layers Of Light (ACT, 2001). Kristallen är inte en förlängning av Landgrens och Svenssons duo-samarbete men känslan Lundgren och Landgren återskapar på den är tydligt kännbar.

Lördagen den 11 januari var det releasekalas med konsert och samtal kring Kristallen på NK Bokhandel i Stockholm. Jazz/OrkesterJournalen var på plats och fick till ett samtal med herrarna Landgren och Lundgren.
Hur föddes idén till samarbetet?
JAN: Duosamarbetet växte fram på ett väldigt naturligt sätt. Nils och jag har ju känt varandra länge, men vårt musikaliska samarbete kom igång på allvar för 7-8 år sedan när vi – ihop med gitarristen Göran Söllscher och sångerskan Pernilla Andersson – samarbetade i ett hyllningsprojekt till Beatles. Genom åren har vi också haft strögig ihop, lite här och där, bland annat så hade vi en duokonsert ihop på Ystad Sweden Festival 2017. Vi är ju båda signade till tyska skivbolaget ACT och vi tog idén till [ACT:s producent och grundare] Siggi Loch och han nappade direkt. Både jag och Nisse har en förkärlek för traditionella folksånger och standardlåtar, så vi var överens om att spela en mix av det vi gillar – allt ifrån egenkomponerat till visor, folkmelodier, Lennon & McCartney, Abdullah Ibrahim och Keith Jarrett. Vi har bidragit med hälften var när det gäller idéer. Kristallen spelades in för snart två år sedan under två dagar i Nilento Studio, själva inspelningen gick smidigt men allt efterarbete med slutmixningen tog betydligt längre tid.
NILS: Kristallen är ett fint statement från oss båda tycker jag. Jan finns där med all den erfarenhet och kunskap han skaffat sig genom alla år med dom stora i Sverige och USA och den erfarenheten får jag luta mig emot och ta del av. Tillsammans kan vi andas lugnt och stilla och låta musiken ta den plats den själv vill. Det är en ynnest att få spela tillsammans med Jan och Lasse Nilsson i Nilento Studio har gjort ett fantastiskt fint arbete med soundet på vårt album. Jag är glad!
Vad anspelar titeln Kristallen på?
JAN: Kristallen anspelar på renheten som kan finnas i viss typ av musik, det raka, rena soundet. Enkla, tydliga melodier. Kristallklart kan man säga (skratt).
Kommer ni spela live nu framöver för att promota albumsläppet?
JAN: Ja vi har några få spelningar nu under våren här i Sverige, bland annat i Örebro och Malmö. Sedan drar det igång en rejäl turné i mars och april i Tyskland med runt 15 gig. Senare i höst kommer en längre turné äga rum runt om i Sverige. Vi vill inte att en skiva man släpper bara ska leva ett par månader så därför har vi lagt spelningarna fördelade över hela året.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.