Nils Landgren prisad

Foto: Sebastian Schmidt

Trombonisten, sångaren, kompositören och producenten Nils Landgren har tilldelats Tysklands Förtjänstorden, Bundesverdienstkreuz, av den tyska presidenten Frank-Walter Steinmeier, för sina insatser för jazzmusiken i Tyskland.

Priset överlämnades i går den 13 juni 2019 av Hans-Jürgen Heimsoeth, Tysklands ambassadör i Sverige, vid en ceremoni i ambassadörens residens i Stockholm.

Landgren får priset för att han tillhör en av de mest synliga offentliga artisterna som representerar jazzen i stort i Tyskland och för att han har vunnit en speciell plats i Tyskarnas hjärta. Landgren fyller landets klassiska konserthus oavsett om han spelar i ett akustiskt sammanhang, med sitt Nils Landgren Funk Unit eller med det omåttligt populära Christmas For My Friends-projektet.

Landgren har dessutom ett särskilt långtgående engagemang i det tyska musiklivet: han var konstnärlig ledare för JazzFest Berlin 2001 och 2008-2011; efter det blev han konstnärlig ledare för JazzBaltica Festival 2012 – en festival som han fortfarande driver med stor framgång.

Han har också varit docent på Musikhochschule i Hamburg sedan 2006 och professor i jazztrombon på samma skola sedan 2014. Genom sina många roller som mentor, lärare, vän och promotor har Nils Landgren haft ett avgörande inflytande på flera av otaliga unga musikers karriärer – musiker som Esbjörn Svensson, Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Ida Sand, Jeanette Köhn och Nicole Johänntgen.

Landgren har också genom åren framgångsrikt bidragit med projektsatsningar med större ensembler som NDR Big Band, Berlin Philharmonic Orchestra, symfoniorkestrarna Bochum och Osnabrück, Neue Philharmonie Frankfurt, Philharmonie Sachsen Anhalt, Stockholm Kungliga Filharmoniska Orkestern och många andra.

Han tilldelas också priset för sin aktiva roll i välgörenhetsarbete och kulturpolitik: hans projekt Funk for Life stöder och är partner med Läkare utan gränser och det ger möjligheter till musikalisk utbildning för barn och ungdomar i Afrika.
Landgren möte med ACT:s grundare Siggi Loch för 25 år sedan har lett till att över 30 album släppts med honom som ledare på etiketten, plus ett flertal som han antingen är gäst på eller har producerat. Deras fruktbara samarbete har också resulterat i att över 100 album med svenska jazzartister hittills släppts på ACT.

Nils Landgren har redan mottagit flera utmärkelser, bland annat en svensk Grammy 2012 (det årets hederspris), Musikexportpriset 2010, Sir George Martin Music Award, Joachim-Ernst-Berendt-Ehrenpreis och Kunstpreis des Landes Schleswig-Holstein. Han har också fått kungliga medaljer i Sverige, både Litteris et Artibus och Medaljen för Tonkonstens Främjande.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.