Nummer 4 – äntligen!

OJ4-13omslag

Ursäkta om det här numret av OJ dröjt lite längre än vanligt, men vi är få personer bakom magasinet och det går inte att ta in extrapersonal när det kniper bland oss som dagligen jobbar med Sveriges enda tidning om jazzmusik.

Nästa nummer kommer i början av november och årets sista nummer kommer strax före jul. Så det blir i novembernumret som tips från annonsörer och redaktion inför julhelgen kommer att publiceras.

I dett nummer kan man i alla händelser läsa om:

MAGNUS ÖSTRÖM

Nu står han på egna ben, trumslagaren Magnus Öström. Kalla honom gärna romantiker, en person som bejakar känslan. Fem år har gått sedan Esbjörn Svenssons död och nu söker Magnus ljuset, till exempel från Jupiter.

En gång satt han och barndomsvännen Esbjörn vid en stjärnkikare och tittade på just Jupiter. De siktade högt, kom högt och fallhöjden blev oerhörd.

I ÖRAT PÅ EN DISCAHOLIC

Denna gång presenterar vi en av de mest legendariska singlarna inom jazzen, Super Blonde med Sun Ra. Det var den första utgåvan på Saturn Records, som var Sun Ra’s egna epokgörande skivbolag. Dags igen för en sjutummare, alltså

GILBERT HOLMSTRÖM REVISITED

Saxofonisten Gilbert Holmström har levererat nyskapande jazz sedan mitten av 1960-talet. Men han har alltid hamnat lite i skuggan av de stora giganterna.

Tills nu, när en viss Jonas Kullhammar puffat fram Holmström i strålkastarljuset igen. Först med återutgivningen av lp:n Utan misstankar 2010 och nu med skivan Tiden är kort!

BENGT HALLBERG 1932 – 2013

Lars Westin tecknar ett minnesporträtt

RIDÅN UPP FÖR GARDINER

Vissa lyhörda och ambitiösa musiker har förmågan att göra sitt bästa i alla spelsituationer, även när omständigheterna inte är de mest optimala. Efter ett antal år har dessa musikernas musiker spelat med i princip alla.

Ronnie Gardiner är ett utmärkt exempel på en sådan trägen arbetare i jazzens vittförgrenade vingård. Förutom ett händelserikt liv som uppskattad timekeeper har den i dag 81-årige svenskamerikanen även hunnit utveckla en rytmterapi som hjälpt många strokedrabbade till en bättre rehabilitering.

Rytm och humanism i skön förening; det är sinnebilden av den aktade trumslagaren Ronnie Gardiner.

MARIAN MCPARTLAND 1918 – 2013

Peter H Larsen berättar om den brittiska jazzmusikern efter att ha läst hennes biografi Shall We Play That One Toghether

Sedan kan man läsa om ”spännande sökande efter Grav-Olle” och ”spretigt men läsvärt om europeisk jazz” i våra bokrecensioner, och så massor av cd-dito förstås!