Ny jazz- och improfestival i Stockholm

IntoDownto_logo

Tre unga, oberoende jazz- och improklubbar går nu ihop i ett samarbetsprojekt. Under tre dagar, 29 -31 mars, bullar man upp med vad man känner är något av det allra bästa som går att uppbringa i vårt land. Programmet rymmer bland annat Bobo Stenson Trio, featuring Palle Danielsson, samt Tomas Franck, Storskogen, Cecilia Persson 3 med flera. Och alltihop är gratis.

Festivalens scener fördelar sig mellan restaurangen Hemma Hos Kaj (Hammarby kaj 18) och Hotell Hellsten (Luntmakarggatan 68), samt en dubbeldäckad Londonbuss som kör däremellan. Varje kväll slutar med ett nattligt jamsession.

Bakom inToDownTo står de tre indie-klubbarna JazzistánClub:Ovisation och Jazz på Hotell Hellsten. Med projektet vill man bland annat främja en växande samarbetsanda inom det svenska jazzlivet. inToDownTo skall vara ett exempel på vad man kan uppnå på gräsrotsnivå, i en samverkande musikbransch.  

inToDownTo skall dessutom utgöra ett exempel på en jazz- och improfestival, och fylla en lucka i Sockholms kulturutbud.

PROGRAM

Torsdag 29/3

Jazz på Hellsten presenterar:

20:00 Cecilia Persson 3 – Hotell Hellsten

21:15 Trains and Saxophones – Hotell Hellsten

23:00 Festivalbussen avgår från Hotell Hellsten, med restaurang Hemma Hos Kaj som destination. Ombord spelar The Joe Davolaz

23:30 – 03:00 Jamsession – Hemma Hos Kaj

Fredag 30/3

Club:ovisation presenterar:

20:00 Storskogen – skivrelease och uruppförande av nytt stycke – Hemma Hos Kaj

21:15 Katt Hernandez – solokonsert – Hemma Hos Kaj

22:15 Strid/Heney/Nørstebø – Hemma Hos Kaj

23:30 – 03:00 Jamsession – med särskillt fokus på fri improvisation – Hemma Hos Kaj

Lördag 31/3

Jazzistán presenterar:

20:00 Bobo Stensson Trio, featuring Palle Danielsson –  Hemma Hos Kaj

21:15 tba – Hemma Hos Kaj

22:15 Tomas Franck – Hemma Hos Kaj

23:30 – 03:00 Jamsession – Hemma Hos Kaj

Smärre variationer kan förekomma.

 

Om arrangörerna:

Jazzistán

Jazzistán grundades i november 2010, och drivs alltjämt av de unga musikerna Gunnar Åkerhielm och Staffan Ålander. Alltsedan dess har Jazzistán arrangerat en jazzkonsert varje tisdag (numera delvis i sammarbete med Club:Ovisation). Sedan ett drygt år huserar klubben på restaurang Hemma Hos Kaj.

Namnet Jazzistán är en ordlek. Dels syftar det på levande jazzmusik i en urban statsmiljö, så som en ihopskrivning av ”jazz i stan”. Samtidigt hänspelar det på en fiktiv monarki, ”Jazzistán”, belägen någonstans i ”det Fjärran Sydnordost”.

Detta mystiska låtsasland utgör utgångspunkten för klubbens episka och estetiska ambitioner. Syftet är att åstadkomma en lekfull och fantasieggande inramning åt konserterna, där smaker, lukter, belysning, inredning, musik och andra ljud samverkar mot en påtagligt förhöjd atmosfär, och ett fördjupat intryck av kvällen som helhet.

Club:Ovisation

Club:Ovisation drivs av Vilhelm Bromander, och startade vintern 2008 med syfte att skapa en kontinuerlig gräsrotsscen, en estetiskt obunden mötesplats för Stockholms improvisationsmusikintresserade. Numera huserar Club:ovisation på restaurang Hemma Hos Kaj, och arrangerar där, i nära sammarbete med Jazzistán, en konsert i månaden.

Vid tiden för Club:ovisations födelse fanns ingen återkommande scen för den fria improvisationsmusiken. Club:ovisation skapades som bot däremot. Klubben vill visa på variation inom den fria improvisationsgenren, och främja återväxten i fråga om unga improvisationsmusiker. Därför har Club:ovisation ambitionen att vid varje tillfälle presentera både en oetablerad grupp, och en mer etablerad grupp. Under sin levnad har Club:Ovisation genomfört över 40 kvällar, och presenterat 80-talet akter.

Jazz på Hotell Hellsten

Jazz på Hotel Hellsten uppstod genom mötet mellan hotellägaren Per Hellsten och musikern Carl Bagge 2005. Carls vilja att starta en ny scen för jazz och Pers passion för musikformen ledde till att en konsertserie startades. Med tiden har olika musiker stått för bokandet av musiken och 2009 tog Felix Unsöld och Niklas Barnö över ansvaret.

Sedan dess så har det anordnats ca 125 konserter på Hotellet. Klubben anordnar jazz i alla dess former på torsdagar under både våren och hösten, samt några extrakonserter varje säsong. Jazz på Hotell Hellsten vill vara ett komplement till större jazzklubbar genom att inte bara boka etablerade grupper, utan också ta emot grupper som är nya.

Mångsidigheten hos dagens jazz är något som Jazz på Hotel Hellsten värnar om. Förhoppningen är att Jazz på Hotel Hellsten kan bidra till ett ökat intresse för jazzen idag och på sätt förbättra tillvaron för alla de musiker som är verksamma i Stockholm.

Jazzistán:
info.jazzistan@gmail.com

073-183 52 93

Jazz på Hellsten:

felixunsold@gmail.com

niklas@umlautrecords.com

Club:Ovisation:

v.bromander@gmail.com