Ny jazzfestival i Göteborg!

Arellano Rylander

Knappt har Göteborgs Jazzfestival lagts ner efter 25 år förrän en ny sticker upp huvudet. Bred, modern livejazz utlovas av ”Gmlstn Jazz” (Gamlestaden Jazzfestival) som äger rum 9-10 maj på området Kvibergs kaserner i Göteborg.

 

Arrangörerna, Eric Arellano och Maria Rylander, säger att man med den vill samverka till att placera Göteborg på den internationella moderna jazzkartan.

Bland akterna som hittills är bokade nämner arrangörerna en:

– Vi har den fantastiska Matthew Stevens Group från USA, med den lovande jazzgitarristen Matt Stevens i spetsen.

MatthewStevens

Gamlestaden Jazzfestival ska bli ”en spännande tvådagarsfestival med fokus på ny, genrebred jazz i världsklass. Festivalbesökarna kommer att mötas av musik som vi annars kanske mest hör mitt i det kokande Berlin eller det hippaste New York.”

På kvällarna kommer festivalområdet att förvandlas till en scen för modern jazz med framstående artister från Sverige, Europa och USA. Man ska förstås också kunna finna både dryck och mat från olika kök, till försäljning på området.

Under dagtid kommer Kvibergs kaserner att myllra av musik, mat och försäljning.

– Det ska bli en folkfest med mångkultur som ledord, säger arrangörerna Eric Arellano och Maria Rylander. Vi kommer att kunna lyssna till morgondagens jazzmusiker i form av ungdomsband från lokala kulturskolor, elever från folkhögskolor samt de som står näst på tur att ta över jazzfacklan: de examinerande jazzmusikerna från Högskolan för Scen och Musik, bland andra.

Den långsiktiga drömmen för Eric Arellano och Maria Rylander är att festivalen på sikt ska involvera hela Gamlestadsområdet samt lokala artister och jazzklubbar i Göteborg. Planen är också att festivalen varje år även ska kunna erbjuda ljusinstallationer, workshops, seminarier och ekolo­gisk mat från olika kök.

Förutom Matthew Stevens Group är också Karin Hammar Group med Hanna Paulsberg, norska Doffs Poi, Klabbes Bank, Naoko Sakata Trio och finske Joona Toivanen klara för festivalen.

Vad: Gamlestaden Jazzfestival När: 9-10 maj, 2014 Var: Kvibergs Kaserner. Göteborg

KarinHammar

KlabbesBank

DoffsPoi

JoonaToivanen

NaokoSakataTrio