Ny jazzklubb med hög hipfaktor & punkattityd: Tik Ti Bom mixar tradition med nutidskänsla

 

tik-ti-bom-030

 Något är på väg att hända i Stockholms krogliv. Något mycket glädjande. På allt fler ställen hörs levande jazz som attraherar en ung och tidsmedveten publik.

 Hippast i huvudstan är säkerligen Tik Ti Bom; sedan oktober förra året en veckovis återkommande jazzhappening på en av Söders mest uppdaterade krogar, Morfar Ginko.

tik-ti-bom-022

Initiativet till denna nydanande pop-up jazzklubb har tagits av gitarristen Alexander Brott och trummisen Jakob Torgander. Välutbildade musiker från Kungliga Musikhögskolan som bestämt hävdar att det är dags att vakna upp ur IT-koman och skippa den ständiga elektroniken och alla monotona bastrumloopar.

 tik-ti-bom-010

 Dags i stället för analog musik med rötter i 50-talets hardbop, blandat med soul, blues och ursprunglig jazz. De unga entusiasterna har en uppenbar tro på traditionens kraft och det är absolut ingen tillfällighet att jazzklubben Tik Ti Bom i sin logotype har tenorsaxlegenden Lester Young; en sann hipster, genial musiker och på sätt och vis urtypen för en jazzmusikant.

 

tik-ti-bom-032

På frågan om hur klubben fått sitt namn svarar Jakob Torgander att Tik Ti Bom var ett yttrande från Lester Young. När han i ett visst läge ansåg att trummisen hade för mycket hysch för sig bakom kaggarna undslapp han sig: Just give me that tik ti bom…

Mera Tik Ti Bom kan höras på krogen Morfar Ginko i höst. Klubbgeneralerna Jakob och Alexander har efter ett års gediget arbete med den nya jazzklubben glädjande nog erhållit kommunalt stöd, vilket säkrar fortsatt verksamhet.

tik-ti-bom-038

Vi återkommer därför till Tik Ti Bom i höstens första utgåva av OrkesterJournalen, då vi får veta mer om tankarna inför framtiden med den nya och ytterst lovande jazzklubben.

Text & foto: Leif Domnérus

Fotnot. Angående klubbnamnet Tik Ti Bom. Som alla goda jazzstorys finns det varianter på temat. Exempelvis yttrade Lester enligt en annan källa: Just give me that ting tinge ling…

Exakt hur ett fyra fjärdedels beat låter rent onomatopoetiskt (ljudhärmande) kan vara knepigt att fastslå. När en svensk hund skäller sägs det låta som voff, voff! När en amerikansk jycke gör samma sak låter det bark bark!

Enda raka i ett sådant läge är att gå till den gode Fats Waller. Hans filosofiska statement täcker in det mesta: One never knows. Do one?