Ny programserie om Sväng på P2

v 29 startar en ny serie i P2 om fem program som kommer heta Sväng. Programledarna Johannes Cornell och Tomas Tornefjell samtalar med musiker som Joakim Milder, Cecilia Persson, Raoul Björkenheim och Svante Henrysson.

Sväng med Johannes Cornell och Tomas Tornefjell är ett radioprogram om musik men med fokus på samtal och på musikernas egna upplevelser av det de gör. Tornefjell och Cornell har tagit fram teman som relationen mellan improvisation och komposition, genrebegreppet, och arvet efter den egensinnige, finske trumslagaren och kompositören Edward Vesala. Journalisterna har rest i Sverige och Finland och träffat bland andra saxofonisten Joakim Milder, pianisten Cecilia Persson, harpisten och piansiten Iro Haarla, basisten Uffe Krokfors, gitarristen Raoul Björkenheim, gruppen Wildbirds & Peacedrums, saxofonisten Lisen Rylander och cellisten/basisten Svante Henryson. Ambitionen med programmet är att undersöka vad som sker i den kreativa processen, vilka motiv som finns, hur musikerna hanterar sina idéer och instrument.

Tomas Tornefjell arbetar för Åland Radio och skriver om jazz i Orkesterjournalen. Han är även gjort musikprogram för P2 och varit sommarvikarie på Ekot.  

Johannes Cornell skriver om jazz och improvisationsmusik i Dagens Nyheter. Han har även gjort radioprogram för P2 Jazzradion.

Sväng sänds i P2 lördag kl 12.03 under vecka 29-33