Ny klubb för storbandsjazz

Älskare av storbandsjazz i alla dess former bör bege sig till Teaterstudio Lederman på Gästrikegatan 13 i Stockholm nu under vintern och våren. Där och då arrangerar nämligen Stockholm Big Band Community  femton konserter med femton olika storband.

Inför premiären fick OJ:s Patrik Sandberg en pratstund med initiativtagaren till Stockholm Big Band Community – arrangören, orkesterledaren och pedagogen Mats Holmquist.
Berätta om bakgrunden till satsningen, Mats.
– Tillsammans med Lederman försöker vi skapa ett vattenhål för alla Stockholms- och Sveriges storbandsmänniskor. I princip varje onsdag kommer ett storband att få chansen att spela en konsert i en fantastisk miljö med utmärkt läge i stan.  Tanken är att varje band spelar cirka två gånger 45 minuter. Vi hoppas kunna bygga en långvarig tradition där man skall kunna höra alla stans storband en gång i veckan. Ett ställe där storbandsmänniskor och andra intresserade kan träffas, prata, nätverka och njuta av bra musik. Många av oss storbandsmänniskor tycker att det finns alldeles för få speltillfällen i Stockholm. Speciellt möjligheterna att spela konsert är oerhört få om inte bandet självt står som arrangör. Detta medför oftast en hel del arbete och kostnader, samt svårigheter att locka folk. Under lång tid har många försök gjorts att skapa speltillfällen på Stockholms krogar och övriga etablissemang utan att lyckas. En efter en har lagts ned, oftast på grund av ekonomin.
– Vi föreslår ett koncept som gör det möjligt för detta att kunna fungera långsiktigt. Om inte arrangören går runt så kommer det inte att fungera. Femton olika band är bokade under våren. Vi hoppas att även locka utländska band i framtiden. Har redan fått en del intressenter därifrån. Vi kommer också visa verk av målaren Kjell Hobjer från Galleri Bälterska Gården.

Spelschema vintern och våren 2019

30/1, Royal Big Band
6/2, Basic Big Band
13/2, West Side Big Band
19/2, Air Mail Big Band
6/3, Opus Big Band
12/3, UUJO & Ulf Johansson Werre
19/3, Kanalbandet & Lasse Karlsson
27/3, Immanuel Big Band
3/4, Nacka Big Band
9/4, Lasse Lindgren Dreamband Tribute
23/4, Uppland BB, Frida Matsdotter & Karl Olandersson
15/5, Mjölby Storband
22/5, Arlanda Big Band
29/5, Tengholm/Ullberg Big Band

För mer information om dessa konserter, se Stockholm Big Band Communitys Facebook-sida.

Patrik Sandberg

2 reaktioner på ”Ny klubb för storbandsjazz

 1. Hei!
  Herved sender jeg en liten søknad fra Norge, Bergen.
  Vel, vi har en liten storband , en tentett kalt ” Monk Moods”.
  Sjefen og arrangøren er selveste Knut Kristiansen, som jeg
  har spilt med i mange år.
  I fjor hadde vi en prosjekt- turne med John Riley fra New York,
  han er storbandleder og trommeslager for The Village Vangard
  Monday Night Big Band. Her i Norge ”Tentetten” fikk strålende kritikker!
  Jeg som skriver dette er en meget etablert tenor saxofonist her i Norge.
  Jeg har spilt med mange, mange forskjellige band, og i tillegg med Bergen Big Band i 23 år, som jeg var medleder for. Olav Dale ble sjefen. Vi spilte med stjerner som Phil Woods, Joe Henderson, Diana Krall, Karin Krog, John Surman, Paquito D, Rivera, Lars Jansson, osv. Håper at vi treffes eller høres! Hvis dere ER interessert i Monk Tentetten, send en liten melding til meg og jeg kan overføre den videre til ” Sjefen” Knut Kristiansen. Ha det godt, hilsen,- Zoltan PS! Beklager, jeg har ikke noe særlig peiling om web og lignende!

  1. Hej Zoltan

   Hör av dig till Mats Holmquist på mejladressen matsholmquistmusik-AT-gmail.com (byt ut -AT- mot @). Det är han som basar över Stockholm Big Band Community!

   Allt gott,
   Johan
   – webbredaktör, orkesterjournalen.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.