Nystartad sajt bekämpar fördomar

Anna Berglund

Nystartade sajten Jazzstice (jazzstice.com) är ett initiativ av sångerskan, kompositören och journalisten Anna Berglund. Den innehåller bland annat ett lexikon över kvinnliga improvisationsmusiker samt länkar till organisationer och nyckelpersoner som också jobbar med jämställdhet i musiklivet.
Hur föddes iden till att starta Jazzstice, Anna?
– Iden till Jazzstice fick jag under den rysligt undermåliga kursen Jazzhistoria på KMH som jag gick 2013 eller 2014. Istället för att hänga med på lektionerna satt jag med min dator och sammanställde ett lexikon på kvinnliga jazzmusiker.
Vad är själva syftet med Jazzstice?
– Att den ska fungera som en kunskapsbas men även en samlingsplats som man kan hänvisa till varje gång någon försöker bortförklara lathet med att det inte ”finns eller har funnits några kvinnor inom jazz.” Så dels är Jazzstice ett bevis på motsatsen men jag hoppas också att det kan vara en inspiration för kvinnor som vill spela jazz.
Sedan 2016 har Berglund skrivit den populära krönikeserien Annas Hjältar för OrkesterJournalen. Alla krönikor i den serien återfinns även de på Jazzstice.
Vad är tanken bakom Annas Hjältar?
– Annas hjältar ser jag som ett försök att skriva tillbaka kvinnorna in i historien. De har ju hela tiden funnits där, men försvunnit i historieskrivningen.
Hur ska man lyckas att locka fler kvinnor att skriva om jazz?
– Ge oss bra betalt! Nej jag skojar bara, eller egentligen inte, men vi är ju bevisligen många som kan tänka oss att jobba ideellt för en mer jämställd musikbransch. Det är en svår fråga att ge ett kort svar på, jag kanske återkommer med en krönika på ämnet!​

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.