Nytt jazzmagasin startar i P2

jazzradion

Den 31 augusti startar Jazzlandet i Sveriges Radio P2, ett nytt jazzmagasin med mottot ”snäva vinklar med ett brett perspektiv på allt som vill kalla sig jazz, från stad och land”.

I presentationen sägs bland annat att programmet ställer sig mitt i det musikaliska gränslandet jazz, med betoning på det som skapas just nu. Kvinnorna är på frammarsch i jazzen, nysvenska influenser blandar sig med det vi kallat jazz fram till nu, och i eran efter internetflugan med musikcommunities i täten finns det inte längre någon yngre musiker med självaktning som inte hävdar att de tagit åtminstone en bit av jazzens arbetsmetod och improvisationens glöd till sin musik.

Redaktionen består av en grupp musikälskare som är utspridda över landet och som hela tiden drar åt olika håll, det är sällan de kan enas om vad som är jazz eller inte.

– Den enda gemensamma nämnaren är kärleken till den omvälvande upplevelsen när musiken verkligen lever, vi jagar de kickarna och njuter av att få vara den där insnöade polaren som får skänka ett musiktips som kan vända upp och ner på din värld, säger programmets producent, Pierre Martin.

– Närvaro och kontakt är de viktigaste ledorden för Jazzlandet. Vi ska ut till skog och koja för att hitta den jazz som finns i oväntade konstellationer och som framförs på oväntande platser. Det nya och det oväntade det som inte uppmärksammats än! Och vi ska dra med oss de oförlösta jazzälskarna! Det säger programledaren för Jazzlandet, Märet Öman på Sveriges Radio i Umeå. Hon är musikjournalist med bakgrund som sångerska och som reporter för Sveriges Radios Mitt i Musiken.

Märet Öman (Foto: Pia Diaz Bergner)

Jazzlandet sänds i Sveriges Radio P2 på tisdagar 21.30 med start den 31 augusti.

I det första programmet handlar det bland annat om Hagenfesten i Dala-Floda där unga improvisationsmusiker möter den äldre generationen för att bland annat hylla Per Henrik Wallin. Och så blir det ett möte med basisten och kompositören Nina De Heney.