Öbacka Jazz & Blues tappar Metropol

Sedan år 2000 har jazzklubben Öbacka Jazz & Blues – Härnösands stolthet – arrangerat närmare 700 konserter i den anrika kulturlokalen Metropol.
Men nu – eller i alla fall snart – är denna era över. Eldsjälen Stig ”Stickan” Högberg, som hyrt Metropol i 37 år, har blivit uppsagd till juni och hans skötebarn ska bli event- och konferensutrymme i fastighetsägarbolaget Host Hoteleiendom AS regi. Vilket, i förlängningen, gett till följd att Öbacka Jazz & Blues varit tvungna att se sig om efter ett annat ställe att vara på.
– Det är klart att vi tycker det är synd, men det är inget att göra något åt, säger Kjell-Arne Danemo, Öbacka Jazz & Blues bokare.
Öbacka Jazz & Blues sista arrangemang på Metropol går av stapeln lördagen den 4 maj, mellan klockan 15.00-23.00. Uppträdanden från bland annat High Coast Jazz Orchestra och länsungdomsstorbandet LUST är att vänta. Vill man kan man se denna heldag som både ett slags begravningskalas och startskottet för något nytt …
… för i augusti kommer Öbacka Jazz & Blues flytta in i Hernö Hantverksöls nya hem på Solumsvägen 2 i Härnösand (där för övrigt både ett bryggeri och Jehovas Vittnen hållit till förut).
– Det är tänkt att Hernö ska brygga öl på bottenvåningen och så på övervåningen blir det ett spelställe för 200 personer med lättare servering, bar, bra scen och jättebra ljud och ljus, berättar Danemo.
– Vi tror det blir toppen. Vi har i princip bokat hela höstsäsongen – det blir lika många konserter som vanligt.
Jag har förstått att Hernö är på gång att ta fram ett jazz-öl. Är ni i Öbacka med och utvecklar det?
– Nej, det är vi inte (skratt). Men vi kanske får vara med och prova det?

Ursprungligen publicerad i OrkesterJournalen #2/2019.

Johan Jacobsson Franzén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.