Över tusen konserter på Copenhagen Jazz Festival

Bild1

Den 24 maj presenterade Copenhagen Jazz Festival sitt program vid ett pressmöte på Hofteatern i Teatermuséet, där det också kommer att anordnas konerster under CJF. OJ:s Lasse Seger var där och kan rapportera följande:  

Copenhagen Jazz Festival, har en själ som andas fantasi, glädje och positiva vibbar för kulturlivet i den danska huvudstaden. Nordeafonden, Irma, Tuborg Classic, Köpenhamns Kommun, DR och Kulturministeriet är några som sponsrar CJF. Dit kommer turister från hela världen, men inte så mycket svenskar som man skulle förvänta.

Tidningen Politiken sponsrar CJF och ger varje festivaldag ut en gratistidning med dagens program. Den har namnet Jazz Live (finns också på smartphone och iPad) och innehåller recensioner och bakom-kulisserna-reportage med rikhaltigt bildmaterial. Politiken arrangerar dessutom konserter.

De stora namnen på årets upplaga av Copenhagen Jazz Festival offentliggjordes redan i april i samband med att 2012 års festivalaffisch visades, och då presenterades Wayne Shorter, John Scofield, Brad Mehldau, Kajfes och Anoushka Shankar med flera.

Årets mångfacetterade program med över ettusen konserter är innehållsrikt och präglat av nytänk. Ett par spännande inslag i det nya programmet: Miles Smiles, lp:n från 1967, som det är dags att plocka fram, hyllas av Kenny Garrett (Davis saxofonist), Darryl Jones (Rolling Stonesbasist), Omar Hakim (Weather Report och Stings Blue Turtles band).

Copenhagen Jazzhouse blev ju totalt vattenskadat vid skyfallet på förra festivalen. 1 juni öppnar ett nyrenoverat Jazzhouse som har ett mycket gediget program under CJF med bland andra Joe Lovano/Dave Douglas Quintet, Goran Kajfes, Neneh Cherry & The Thing.

Jazz på gator, parker, muséer och torg är gratis och finns på till exempel Statens Museum för Konst, Kongens Have, Sankt Hans Torv, Øster Fælled Torv och Gråbrødre Torv.

Vid Vandkunsten kan man höra Nulle og Verdensorkestret säkert som ”amen i körka” klockan 16.00 på festivallördagarna. Där kan man spisa jazz i rätt dansk atmosfär och hygge sej! Rekommenderas varmt!

Huvudingången till CJF är www.jazz.dk. En smartphone-app till Copenhagen Jazz Calendar finns och CJF hittar du även på facebook.com/cphjazzfestival. Programmet för 40 DKK är inget dumt köp heller, så är du CJF-uppdaterad. Det enda vi kan hålla för festivalen är tummarna, för att vädrets makter hjälper till att främja den mest uttrycksfulla av musikformer, nämligen jazzen!

 

 Bild2