Årets första OJ ute!

Cover

Nu har försyta numret av OJ 2013 dunsat ner i brevlådan hos våra prenumeranter, och finns att köpa hos välsorterade återförsäljare!

2013 innebär något speciellt för OrkesterJournalen – vi fyller 80 år, och det ska märkas – inte minst höras – under året.

Varför inte ge oss en present redan nu genom att prenumerera, så är det avklarat. Eller kanske rentav bli en av OJ:s ambassadörer.

I OJ nummer 1 finns som vanligt artiklar, intervjuer och recensioner av skivor, konserter och böcker – tlll exempel detta:

 

 2 Holmlander

Tvivlet är hans största drivkraft och han anser att tubaspel är mest idrott och i bästa fall lite musik också.

Men några direkta tubaförebilder har han inte, eftersom tuban inte har någon Coltrane. Tubaisten Per-Åke Holmlander har fått hitta på det mesta själv.

Och det har fört honom ut i världen för att spela med de allra största namnen.


3 AnnaLundqvist

Hon är en envis vegan, med engagemang i musiklivet, men framförallt kompositör och vokalist. Tre skivor på några år har tärt lite på orken, även om de blivit väl mottagna.

Hon kallar sig kontrollfreak, stabil, realistisk, samtidigt som hennes väg varit slingrig.

Möt IMPRA:s ordförande Anna Lundqvist och hennes musik.


4 DaveBrubeck

Dave Brubeck, som avled den 5 december 2012, dagen före sin 92-årsdag, var en ikon för många. Men andra, speciellt i Europa, vände honom ryggen.

När karriären stod på topp i början och mitten av 60-talet var Brubeck mycket illa sedd av delar av jazzvärlden, men när han dog 50 år senare följdes han till graven av enbart respekt och lovord.

Här tecknar Peter H Larsen hans porträtt.


5 Dicken


Det finns tre nyckelord i motiveringen som tillkännager att Dicken Hedrenius har fått Laila och Charles Gavatins årliga jazzstipendium på 70 000 kronor.

Orden är virtuositet, humor och blues.

Alla tre högst relevanta6 Altsaxen


OJ fortsätter att djupdyka i olika instruments roll i jazzhistorien. Nu har turen kommit till tenorsaxofonens lillasyster altsaxen, med sin ljusare ton.

OJ:s Leif Wigh har lagt örat till marken och grävt fram altsaxens storheter, vägvisare och banbrytare.

Och vem annan än Charlie Parker spelade en av huvudrollerna i altspelet?7 LindyHop

En grånad skara som gärna sitter ner på konserterna – så kan man utan större överdrift karaktärisera den klassiska swingjazzens publik.

Men det finns en ny rörelse. Den växande gruppen lindyhopdansare vill ha bruksmusik i lagom tempo, men skapar samtidigt en stämning från musikens barndom.

Dansarna söker helt enkelt swingens rötter.

Glöm vintern och följ med till en junidag i Skåne förra sommaren!8 Discaholic

VAX DAX presenterar här fler svenska klassiker från det kreativa 60 – talet. Denna gång gäller det en verkligt unik grupp från Västerbotten:

Lars Lystedt Sextet, och två verkligt tunga epskivor som denna grupp spelade in i Europa-films studior i Stockholm under 1963 och 64.9 DaveCastle

Född på Trinidad, uppvuxen delvis i London och turnerande musiker i England.

Bosatt och verksam i Sverige i nära 40 år som frilansande saxofonist i studior, tv och storband, därefter skivproducent på jazzetiketten Dragon.

Sedan 2005 pensionerad på grekiska turistön Kreta, men ännu högst verksam inom jazzgebitet som uppskattad textförfattare till flera av våra främsta svenska vokalartister.

Dave Castle har en mångskiftande bakgrund i jazzens värld.


12 ManadensCD

Missa inte månadens cd i skivbutiken Music Row: Varsågoda och tack med Nina Ramsby och Ludvig Berghes Trio. 

Kritkerrosad är ordet: kritiker.seNär Bobo Stenson Trio släpper en ny
skiva är det en händelse som får uppmärksamhet.
Under invigningen av
Sthlm Jazz i oktober hade trion releasekonsert
för senaste plattan Indicum. Trions musik
har en stabil supporterbas, inte minst utomlands.
– Men jag saknar att vi inte kan spela mer i Sverige.,
säger Bobo i ett samtal med OJ:s Olle Hernegren.