OJ nummer 3 ute!

Cover

Nu har tredje numret av OJ 2013 landat hos våra prenumeranter, och finns att köpa hos välsorterade återförsäljare!

Är OJ slut i favoritkiosken? Säkrast att prenumerera! Eller kanske rentav bli en av OJ:s ambassadörer.

 I OJ nummer 3 finns som vanligt artiklar, intervjuer och recensioner av skivor, konserter och böcker – tlll exempel detta:

  

 1 SofiaJernberg

Med rösten använd som ett instrument har Sofia Jernberg förvånat och förundrat. Det kommer ibland läten från hennes strupe som man inte trodde var möjliga att åstadkomma.

Här handlar det om en konstnär som inte gör en enda konsert utan att mena något. Hennes credo är att vara sann och att lyssna. Aldrig låtsas och aldrig manipulera fram känslor.

Möt kompositören och röstkonstnären som nästan fått ducka under all uppmärksamhet, stipendier och priser.

 

 

2 Festivaler

I OJ:s guide till sommarens jazzfestivaler har vi valt femtiofem stycken, från Pori i öster till Vancouver i väster, presenterade i kronologisk ordning.

 

3 CharlesLloyd

Han har i år hedrats med en återutgivning av sina fem första skivor på ECM, han gav i våras ut plattan Hagar’s song.

Nu i sommar turnerar han flitigt i Europa. Att saxofonisten och kompositören Charles Lloyd nyligen fyllt sjuttiofem har inte bromsat hans musikaliska resa.

 

4 Ostergotland

 Stina Rosenberg har arrangerat jam i Linköping i snart fem år vid det här laget.

Och i Norrköping startade Esa Falkenroth en helt ny scen för ett år sedan. I det hörn av världen som kallas Östergötland är det midsommarafton – eller julafton – året runt för den som älskar jazz.

 

 5 Discaholic

 I denna vinylkrönika vill jag sätta ljus och fokus på en norsk ep skiva, med vanvettigt innerlig, samt berikande musik. Musik som hittat sin egen plats i en modern jazztradition, i mötet mellan den melodiska och lyriska skandinaviska jazzen och den friare jazzen med rötter väst om de brittiska öarna. Ep:n Break of day in Molde. inspelad på intiativ av Karin Krog 1969.

 

 5 Live

 Live-recensioner …

 

 7 CD

Och cd!

 

8 SistaOrdet

Sista ordet i OJ 3/13 går till Karin Inde, verksamhetsledare på Svensk Jazz