OrkesterJournalen #3/2016

OJ 3 16 1

Innehåll i OJ nr 3 2016

Sven-Åke Johansson
Som en ensam handelsresande i att uppträda. Så vill arrangörerna ha Sven-Åke Johansson. OJ åkte till Berlin och intervjuade honom om tiden som jazzande trumslagare i Mariefred, om tiden med Peter Brötzmann och om nyfikenheten som driver honom att skapa symfonier för pappkartonger, brandsläckare, traktorer med mera.

Moki Cherry
Hennes konst visas nu på Moderna Museet i Stockholm. Den står för sig själv men binder sig även samman med Don Cherrys musik. För Don och Moki Cherry var konsten och musiken ingredienser i det större allkonstverk som var livet: Scenen som hem, hemmet som scen.

Mathias Landæus
Å ena sidan plockar han bort, andra lägger han till. Mathias Landæus släpper en soloskiva där hans Steinwayflygel är den enda ljudkällan, men resultatet är allt annat än begränsat. Läs artikeln här!

Jack DeJohnette
På nya skivan har trumslagaren med sig Ravi Coltrane och Matthew Garrison, söner till John och Jimmy som förändrade jazzen på 60-talet. Stuart Nicholson har intervjuat Jack DeJohnette om skivan med trion som föddes vid en John Coltrane-hyllning för 25 år sedan.

Josefine Lindstrand
Poetiska texter med musik framförd av Norrbotten Big Band. Josefin Lindstrand slår på stort på nya skivan. Läs intervju.

Osynliga Spår
Saxofonisten med mera Ken Vandermark testas i Osynliga spår. Vi spelar Gilbert Holmström, Lotte Anker, Flying Lotus, Booker Ervin med flera för honom att kommentera.

Vaxdax
Discaholiken Mats Gustafsson borrar ner sig i sjutumssamlingen och lyfter fram några guldkorn.

Julie Kjær
Intervju med den danska altsaxofonisten som jobbat sig in på den brittiska improscenen.

Jazz på film
Den nya Miles Davis-filmen har haft premiär i USA. Vi skriver om jazz på film och radar upp flera sevärda filmer.

Rapport från New York
Tomas Janzon rapporterar om en levande jamkultur.

Festivalspecial
OJ listar 50 sommarfestivaler i Europa.

Skivrecensioner
20 sidor recensioner med artister som Carla Bley, Filip Augustson, Soil Collectors, Eje Thelin trio, Fire! Orchestra, Tim Garland, Festen, Trondheim Jazz Orchestra med Kim Myhr och Jenny Hval, Gregory Porter med flera.

Plus scenrecensioner, bokrecensioner Ur arkivet med Ernestine Anderson, In memoriam (Joakim Milder om Fredrik Norén), Bildgåtan, JazzNytt med mera.

Välkommen att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.