OrkesterJournalen #4/2016

Nytt fullspäckat nummer av OJ!

Sagan om Glenn Miller Café
Vi presenterar sagan om Glenn Miller Café, den intima lilla restaurangen som har betytt så mycket för jazzscenen i Stockholm och Sverige. Johan Jacobsson har intervjuat nio personer (ägare, musiker och stamgäster) och låter dem berätta Glenn Miller Cafés uppgång, verksamhet och fall i ett stycke ”oral history”.

Guide till Cecil Taylor
Jazzskribenten Brian Morton presenterar pianisten Cecil Taylor i en exklusiv text för OJ. Morton tar utgångspunkt i Taylors stora skivproduktion och beskriver honom som den dansande sångaren och gör upp med många av fördomarna som florerar kring Cecil Taylor.

Nannie Porres
Nannie Porres sjunger inifrån. Hon gör det banala troligt, tar det till sig, omformar och uttrycker. Precis som poeterna. Thomas Millroth tecknar ett ingående porträtt av den stora svenska sångerskan.

Special: Sommarfestivaler
OJ har varit på tio jazzfestivaler och rapporterar från Ystad, Bangen, Köpenhamn, Nickelsdorf, North Sea, Ljungskile med flera ställen.

Hans Backenroth
Basisten Hans Backenroth sitter denna gång i lyssnarstolen för OJ:s blindfold Osynliga spår. Vi spelar skivor med Red Mitchell, Amanda Segdwick, Avishai Cohen, Correction, Arne Domnérus med flera för honom. Han pratar om musiken och gissar vem det är. Det går riktigt bra för honom!

Iris Bergcrantz
Intervju med sångerskan och kompositören Iris Bergcrantz om den nya skivan. Ur det spontana skapar hon något bestående.

Vaxdax
Mats Gustafsson skriver denna gång om Jan Garbareks debutskiva Til Vigdis från 1967, en helig Graal för skivsamlare världen över.

Skivrecensioner
I detta nummer recenserar vi 65 skivor. Vi har en ny sektion för retro och en för impro. Plus kortrecensioner, skivkrönika om Blue Notes version av ”new thing” på 60-talet. Bland de recenserade finns: Cecilia Persson och Norrbotten Big Band, Hiromi, Amazonas, Mats Gustafsson, Paul Bley, Ellen Andersson, The Ägg, Rollin’ Phones, Susana Santos Silva, Hedvig Mollestad, Steinar Aadnekvam med flera.

Böcker
Ny bok om Charles Mingus får skribenten Stig Linderoth att skriva ingående porträtt av den fantastiske basisten. Plus recensioner av två böcker om impro.

Plus mycket annat. Annas hjältar om Marian McPartland, intervju med Christer Bothén, krönika av Tuomo Haapala, jazzbilder av Stuart Nicholson, Mattias Ståhl skriver om Bobby Hutcherson, till Ur arkivet hittade vi denna gång en artikel om Art Ensemble of Chicago från 1991.

Välkommen att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.