OrkesterJournalen #6/2018

I OrkesterJournalen #6/2018 kan du läsa om:

Cassie Kinoshi
Altsaxofonisten och kompositören Cassie Kinoshi, ett av de hetaste namnen på den brittiska musikscenen just nu. För OJ berättar hon bland annat om stundande debutalbumet Driftglass med tentetten SEED Ensemble, inspiration, hjärtefrågor och ger oss en liten inblick i Londons jazzscen.

Tobias Wiklund
Tobias Wiklund – en modern jazzmusiker med känsla för swing. Kornettisten Wiklund är uppväxt i Gävle men har under de senaste åren frilansat som musiker framförallt i Danmark.

Stina Hellberg Agback
Jazzharpisten och kompositören Stina Hellberg Agback träffar OJ och pratar om sociala medier, om att låta saker gå långsamt och också om arbetet med nya skivan Quiet Now – jazzstandards på ett sätt vi aldrig hört dem förut: på harpa. Och så åtta snabba med Anna Jalkéus, harpist och kompositör, aktuell med debutalbumet Estrogenia.

Jag är jazz
Intervjuserien Jag är jazz av Elena Wolay fortsätter. I detta nummer träffar Elena Wolay konstnären och musikern Helena Jureén i Malmö och pratar om allt mellan EMS och ”Vi på Saltkråkan”. ”De som intervjuas i Jag är jazz är inte nödvändigtvis musiker, kanske inte heller helt självklara jazzdiggare, men alltid – jazz.”

Arild Andersen
En av Norges största jazzstjärnor, basisten Arild Andersen, med över tjugo plattor i eget namn bara på ECM är aktuell med Sverigeturné. Vi pratar minnen, samtid och framtid.

Året 2018
Ett gäng av OJ:s skribenter skriver årskrönikor om jazzåret 2018. Vilka trender har vi sett under året? Och vad förväntar vi oss av 2019?

Gyllene Skivan 2018
Nu är det dags att rösta fram vinnaren av det prestigefulla jazzpriset Gyllene Skivan 2018. Förra året vann Lina Nyberg med Terrestrial – vem avgår med segern i år?

Vaxdax
Mats Gustafssons Vaxdax handlar om Peter Brötzmanns klassiska version av Hans Eis(s)lers Einheitsfrontlied och om kärleken till misstagen.

Skivrecensioner
Skivrecensioner av bland annat Josefine Cronholm, Oskar Lindström Trio, Norbotten Big Band med Outi Tarkiainen och Anne Mette Iversen, We Float, Cats and Dinosaurs, Here’s to Us, Donny McCaslin, Trio Generations, Atomic, Lars Jansson Trio, Hanna Paulsberg Concept + Magnus Broo, Soundscape Orchestra, Lana Trio with Sofia Jernberg, Mette Rasmussen/Chris Corsano, retro-recensioner om Duke Ellington, Eric Dolphy och Swedish Swing Society, och många fler.

Konsertrecensioner
På live-sidorna finns recensioner av Mike Sterns besök i Uppsala, Anders Hagbergs Melodic Melange i Eskilstuna och så har Patrik Sandberg varit på Umeå Jazz Festival.

JazzNytt
JazzNytt bland annat om boken ”Musikantdiggarna” – om det äkta paret som startade flera av Stockholms betydande jazzklubbar, Johan och Casey Moir på kroatisk impro-workshop, stipendier och priser till Terese Lien Evenstad, Joel Lyssarides och Jonas Knutsson, radiokanalen Jazz Etz fyller tjugo år, minnestexter om Roy Hargrove, Sonny Fortune, danske fotografen Jan Persson och Christer Borg och mer.

Med mera
Mer läsning: TonArt om Ingfrid Breie Nyhus av Jenny Svenberg Bunnel (som nyligen fick Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare, stort grattis Jenny!), Magnus Nygren skriver Annas hjältar om Bea Benjamin och som vanligt – ett fullspäckat kalendarium, Årtal, Europe Media Chart och Intro.

God jul och gott nytt år från OrkesterJournalens redaktion, hoppas vi ses under 2019!

PS. Ge bort en prenumeration på OrkesterJournalen i julklapp! DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.