OrkesterJournalen #6/2016

Välkommen till ett nytt fullmatat nummer av OrkesterJournalen, Sveriges jazztidning. Vi behöver ditt stöd, köp tidningen!

Archie Shepp
Archie Shepp gästade Stockholms jazzfestival och OJ fick en intervju. Vi pratar om musik med budskap och om hur Shepp tidigt använde den vokala traditionen i sin frijazz och hur han fortsätter att göra det än idag. Dessutom pratar vi om de viktiga åren på 60-talen.

Hedvig Mollestad Thomassen
Den norska gitarristen Hedvig Mollestad Thomassen är ett nytt stjärnskott på jazzhimlen. Med sin trio spelar hon en hårdför fusionsmusik som hämtar näring från många olika håll. Intervju av Charlotta Andersson.

Miles Davis
Låt dig guidas i Miles Davis omfattande skivkatalog. På 13 sidor skriver den svenske trumpetaren Ulf Adåker ingående om hela Miles långa karriär, utifrån ett skivperspektiv. Läs och ge dig ut på skivjakt!

Gyllene Skivan 2016
Över 150 jazzskivor gavs ut under 2016. Vi listar dem och du kan rösta på dem i valet av Gyllene Skivan. Gör din röst hörd i Sveriges viktigaste jazzpris!

Zara McFarlane
Sångerskan Zara McFarlane har tagit den brittiska jazzscenen med storm. Hennes röst har beskrivits som ”smekande med en gnistrande klarhet”. OJ har träffat henne.

Paul ”Stump” Evans
Paul ”Stump” Evans utvecklade tidigt en så kallad slap toungue-teknik för att skapa nya ljud i saxofonen. Han var tidigt ute med sin c melodi-saxofon, han dog redan 1928 i tuberkulos. Text av Leif Wigh och illustrationer av Jenny Svenberg-Bunnel.

Julia Strzalek
Saxofonisten Julia Strzalek kom som utbytesstudent till Stockholm och Musikhögskolan. Hon har stannat och nu kommer hon med sitt debutalbum. Johan Jacobsson intervjuar henne.

Jazzåret 2016
16 av OJ:s skribenter skriver om sina musikaliska upplevelser under 2016. Mycket har hänt!

Vaxdax
Denna gång tar skivsamlaren, musikern och inspiratören med mera Mats Gustafsson sig an John McLaughlins skiva Extrapolation. Han älskar den! Den har ständigt förbryllat honom och varenda ton på den betyder något för honom skriver han.

Konsertrecensioner
OJ var på Umeå jazzfestival och recenserar festivalen. Vi var även i Berlin på festivalen där men också på flera konserter runtom i Sverige.

Skivrecensioner
Det sägs att skivmarknaden är i kris, samtidigt kommer det fler skivor än någonsin. Vi recenserar närmare 60 nya skivor. Däribland Fredrik Nordström, Seval, Oddjob, Don Cherry Complete Communion, Vivial Buczek & Peter Asplund, Spunk, Peter Danemo & Norrbotten Big Band, Roland Keijser & Gösta Rundqvist, Mats/Morgan, Henrik Pultz Melbye och många fler.

Standards
Plus Annas hjältar med The International Sweethearts of Rhythm, bokrecension av Mirka Siweks bok om hennes tid med Norrbotten Big Band, recension av Kasper Collins film ”I Called Him Morgan”, minnestext över Jacques Werup, Bildgåtan, OJ genom åren och JazzNytt.

God jul och gott nytt år från OJ-redaktionen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.