På TV på lördag: Anna-Lena Lauirins Iphigenia

ANNA-LENA-SCREEN-GRAB

 I april 2011 uruppfördes Anna-Lena Laurins beställningsverk Iphigenia på Stockholms Konserthus av Kungliga Filharmonikerna med solisterna Richie Beirach och Anders Bergcrantz.

 

 

I programmet kommer tittarna att få lära känna tonsättaren Anna-Lena Laurin och få höra henne berätta om hur verket kom till. Iphigenia är ett genomkomponerat orkesterverk där Laurin har valt att låta solisterna improvisera sina insatser utifrån den inspiration de får av musiken i stunden.

I programmet får vi se miljöer som har inspirerat hennes skapande, samt repetitionsarbetet och uruppförandet av verket på Konserthuset i Stockholm. Programmet innehåller också bildsviter som anknyter till Laurins musik och till dramat Iphigenia i Aulis.

Verket har fått sitt namn efter Euripides drama Iphigenia i Aulis. en berättelse om omöjliga val som beskriver ett universellt mänskligt dilemma som var aktuellt för 2000 år sedan och är lika aktuellt idag.

I dokumentären möter tittaren de två improviserande solisterna Richie Beirach, piano och Anders Bergcrantz, trumpet och de berättar om sina tankar om arbetets gång inför uruppförandet av Iphigenia.

Iphigenia visas i SVT:s programserie Musik Special på SVT2 17/9 kl. 19.00 med repriser 18/9 kl. 16.00 samt 19/9 kl. 22:45.

Anna-LenaLaurinportrait