Bästa musiken hittills – men inte många där

Paavo_publik

Klockan är tre på söndagseftermiddagen. Vi är kanske 20 personer som klänger på kravallstaketet framför Sollidenscenen i ösregnet. Ett enda barn är där med sin mamma. Scenen kanske rymmer 3 000 personer. Ni fattar läget.

 

Det blir en tragikomisk performance. ”Hej alla barn!” inleder Cecilia Persson ironiskt. Vi skrattar, för vi kunde ha rymts i en Friggebod, vi fullvuxna.

Paavo kör sin barngrej. ”Det här är en saxofon, det här är ett piano och trummorna kan man spela dunk i basen men också högt i diskanten. Å de här är en basklarinett, säger Nils Berg.” Jaha säger publiken som mest består av etablerade musiker.

Paavo spelar sin barnkonsert.

Ut kommer den kanske bästa musiken på festivalen hittills. Cecilia Persson och Sofia Jernberg är geniala kompositörer. De förtjänar verkligen den uppmärksamhet som de fått, som nu när Cecilia Persson fick Stockholm Jazz Festivals stipendium på 50 000 kronor. Bandet är lysande. Det kan inte finnas någon bättre introduktion för barn till musik än den som Paavo presenterar. Men det blev inte så.

Skolan är i kris. Finns det någon framsynt skolpotentat som kan förstå vilken möjlighet Paavo har att kan erbjuda barn till en introduktion till kreativ musik?

Lars Grip


Sthlm Jazz Festival
Paavo barnkonsert.

 

 

19 juni 2011

Cecilia Persson (p), Sofia Jernberg (vo), Marcelo Gabard Pazos (as), Nils Berg (ts, cl, bcl), Thomas Backman (as, bs, cl), Stefan Stenborg (b), Ola Hultgren (dr).

Paavo_grupp