PERSSONS SEXA Perssos sexa

Perssons-Sexa-framsida

Recenserad i OJ 5-13

 

PERSSONS SEXA
Perssos sexa

Theme for EP – Schlabben – Balladen om livet i allmänhet – On our way – Delirium – Avslut

Havtorn records HRCD006/Plugged music /tid 47 min.
Petter Hängsel tb, Jens Persson as, Tobias Ekqvist g, Oscar Johansson p, Johannes Vaht b, Kristoffer Rostedt dr.
Insp i Malmö nov 2012.
Betyg 3: •••

Havtorn records är ett nytt och intressant svenskt skivbolag. Jag skrev om ett par av deras utgåvor i våras. Här presenterar man ytterligare en fin grupp, centrerad kring musik skriven av altsaxofonisten Jens Persson. Bandet bildades i Malmö 2011 av yngre musiker från regionen.

Musiken på gruppens debutalbum är alltså skriven av Jens Persson och återges i en följd, utan mellanrum mellan olika spår. Ett sammanhållet musikstycke i sex delar kanske man kan se det som. Det som skapar en helhet är kanske mest en allvarlig, lite vemodig stämning, mer än vissa återkommande musikaliska teman. Så är till exempel Balladen om livet i allmänhet, ett vackert men lätt sorgset tema och delvis besläktat med Delirium som från en upprepad melodislinga ökar i styrka mot ett deliriöst utbrott.

Det hela slutar i ett elektroniskt raspande ljud som sen hänger kvar i Avslut. Det finns ett stort allvar genom hela albumet. Livet i allmänhet tycks inte vara något att vara särskilt glad över? Men här finns i alla fall några fina melodier och flera musiker som är nya bekantskaper för mig. Flera som vi säkert kommer höra mer ifrån framöver.

Så är Jens Persson en duktig kompositör och arrangör och spelar också trevlig altsax i en tämligen klassisk stil. Petter Hängsel brötar på bra ibland med sin trombon, mer stökig ton och ansats än ett mera smidig och anpassat spel. Den som kanske står ut mest bland solisterna är pianisten Oscar Johansson. Lyriskt och snyggt ibland, preparerat med något rassel på pianots strängar ibland. Intressant! Kristoffer Rostedt bakom trummorna är aktiv och lagom stökig för att hålla igång ett spännande rytmiskt flöde.

Jens Persson kan vara stolt över sin sextett och ett bra debutalbum.

Jan Strand