Peter Dahlgren: Unicorn First

 

Peter Dahlgren

Unicorns first

Prophone  (Naxos)

Peter Dahlgren tb, Per-Oscar Nilsson g, Johnny Åman b, Olle Dernevik dr. Insp. 27 & 28 mars 2021.

Efter en tio år lång sejour i Norrbotten Big Band har trombonisten Peter Dahlgren  återvänt till Köpenhamn, där han utnämnts till förstetrombonist. i Danska Radions Big Band. Joakim Milder Quintet, Peter Danemo Kapell, Magnus Lindgrens Paradise Open, Monday Night Big Band och Stockholm Jazz Orchestra är andra bandkonstelationer han hörts med. Carla Bley, Joe Lovano, Dave Liebman, Toots Thielemans, Maria Schneider och Randy Brecker, Thomas Sztanko och Chris Potter är andra internationella stjärnnamn trombonisten delat scen med.

En flytande melodik kännetecknar flera av kompositionerna på trombonisten Peter Dahlgrens debutalbum. Vilket givetvis beror på det smidiga spel som ensemblen utför. Trombonspelet är  tänjbart och tilldragande. Melodiskt men samtidigt rytmiskt och rörligt då instrumentets hela register används av sin ägare.

Ett fint flyt i spelet har även gitarristen Per-Oscar Nilsson. Hans fingrar rör sig snabbt över greppbrädan vars ljud vid olika tillfällen förstärks av elektroniska hjälpmedel. Även hans spel har en tilldragande melodisk känsloutveckling, fraser som klättrar från låga toner till de övre med en utmärkt snabbhet. Fint stöd bidrar Johnny Åman med. Hans bastoner har en fin klarhet och briljans i såväl solon som ensemblespel. Olle Dernevik kommenterar med rytmiska prickningar likt antydningar i ett gruppsamtal. Hans spel har lyckligtvis inte den övertydlighet som ibland kan höras av flera av dagens moderna grupper.

En av de melodier som framförs är Farewell My Lovely eller Marlowe´s Theme som den kanske är mer känd som sedan den användes av Leif Andersson som avslutning i radioprogrammet Smoke Rings en gång i tiden. Melodin tycks för övrigt vara mycket populär bland trombonister. Allt nog, Peter Dahlgren och musikanterna i övrigt har skapat en fin jazzplatta. Musiken är förutom två nummer komponerad av Peter Dahlgren.

Leif Wigh

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.