Pianisten Horace Parlan död

Horace Parlan i Höör, 1990. Foto: Lasse Seger

Pianisten och kompositören Horace Parlan är död.
Parlan gjorde sig ett stort namn inom jazzen, främst inom bebop och postbop.
Trots en mycket begränsad rörlighet i höger hand efter att ha haft polio som liten, men med den skapade han en helt egen personlig stil med rötterna i såväl jazz som blues och gospel.

Parlan hyllades i slutet av 50-talet för sina inspelningar med basisten Charles Mingus och saxofonisten Coleman Hawkins och på 60-talet ingick han i grupper ihop med saxofonisterna Rahsan Roland Kirk och Johnny Griffin. Parlan spelade också in skivor på den klassiska Blue Note-etiketten med saxofonisten Stanley Turrentine och med sin egen trio och kvintett med oförglömliga klassiska album som Happy Frame Of Mind, US Three och Headin South.

1972 bosatte sig Parlan i Köpenhamn och etablerade sig som huspianist på jazzklubben Montmartre under många år. Han inledde också ett omfattande samarbete med bland andra saxofonisterna Archie Shepp, Idrees Sulieman och Dexter Gordon, basisten Red Mitchell och den svenske saxofonisten Nisse Sandström. Under sjuttiotalet och det tidiga åttiotalet spelade han in ett dussintal skivor på danska etiketten Steeplechase.
Horace Parlan avled på Korsör, västra Själland, 86 år gammal.

Patrik Sandberg​

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.