Pianisten och kompositören Joel Lyssarides årets J:son-stipendiat

Foto: Stefan Engqvist

Årets J:son-stipendium går till pianisten och kompositören Joel Lyssarides för sitt nyfikna och mångsidiga konstnärskap. I motiveringen lyfts även Lyssarides förmåga att både som kompositör och musiker hantera sitt instrument i ett raffinerat samspel med sina medmusiker fram.

I ett pressmeddelande berättar Lyssarides att han för stipendiet under en månads tid helhjärtat kommer att studera den klassiska kompositören Maurice Ravels verk Daphnis et Chloé. ”Jag är väldigt intresserad av orkestrering och har drömt om att någon gång få tid att fördjupa mina kunskaper i Ravels kompositions-, arrangerings – samt orkestrerings- och instrumentationsteknik för att på sikt kunna påbörja arbetet på min första egna klassiska pianokonsert.”

Keith Jarrett, Chick Corea, Bill Evans och Herbie Hancock hör till den Stockholmsbaserade pianistens influenser. Efter studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm spenderade Lyssarides ett år på konservatoriet i Rom, Conservatorio Di Santa Cecilia, som ett led i sin utbildning.

Lyssarides har arbetat i rad olika musikaliska sammanhang de senaste åren. Nils Landgren, Magnus Lindgren, Anne Sofie von Otter, Silvana Imam, Svante Henrysson, Sven Bertil Taube, Mats Bergström, Benny Andersson, Dirty Loops, Robert Ikiz och Kristin Amparo är några som anlitat hans tjänster. Tidigare i år släpptes debutalbumet Dreamer (Prophone).

Sedan 1993 anordnade Björn J:son Lindh och Janne Schaffer årligen julkonserter i Stockholm. Efter J:son Lindhs bortgång har Schaffer varje år upprepat den fina traditionen och stipendiet kommer denna gång delas ut vid Janne Schaffers och Lasse Åbergs konsert Julstämning den 15 december i Gustaf Vasa Kyrka i Stockholm. Prissumman är på 25 000 kr.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.