Potsa Lotsa XL: Silk Songs for Space Dogs

Leo Records (leorecords.com)
Silke Eberhard as, Jürgen Kupke kl, Patrick Braun ts, Nicholaus Neuser tpt, Gerhard Gschlössl tmb, Johannes Fink cello, Taiako Saito vib, Antonis Anissegos p, Igor Spallati b, Kay Lübke d. Insp maj 2019, Nobello studio Berlin.

Berlinbaserade Silke Eberhard är kompositör, saxofonist och klarinettist. Hon har tidigare mest ägnat sig åt att spela den amerikanske multiinstrumentalisten Eric Dolphys musik. Därav namnet Potsa Lotsa som är titeln på en av hans kompositioner. Första upplagan av gruppen Potsa Lotsa bestod av en blåskvartett, som utvecklades till septetten Potsa Lotsa Plus. Och nu är det alltså en tentett, Potsa Lotsa XL, som nu enbart spelar Silke Eberhards egna kompositioner.

Det är muskulös men lekfull frijazz med ibland ovanliga klanger bland annat på grund av sättningen, som inkluderar både cello och vibrafon. Även kontrabasen spelas ofta med stråke och det bidrar också till ett lite mjukare intryck. För övrigt är det en hel del imponerande muskler som visas upp i, framför allt, många blåssolon. ”Det är komponerad musik, men allt är alltid tillåtet och allt kan hända”, förklarar Silke Eberhard själv. Ett av hennes favoritcitat kommer från Eric Dolphy 1964, dokumenterat på en av hans sista inspelningar: ”När du hör musik och den är över, är den borta för alltid och du kan aldrig fånga den igen.” Jag tror att Silke Eberhards musik lever upp till Eric Dolphys devis. Hennes musik är för stunden och flyger lätt.

Marie Vesterholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.