Povel Ramel får rum på Jazzens museum

Backa-Hans Lotta Mikael

Lördagen den 28 juni invigdes Povel Ramel-rummet på Jazzens museum. Banden klipptes av självaste Susanna Ramel, 94 år ung.

Brita Borgs scenkläder och en trärelief av konstnären Stig Wallgren, som under många år var Knäppupps ”reklam- och vitschef”. Affischer, skivor, personliga anteckningar och ett par legendariska hattar finns att beskåda i det nya Povel Ramel-rummet, som egentligen är två rum. I förmaket hänger Povel Ramels första saxofon.

– Det första lilla röda rummet är jättefint. Intimt och tjusigt. Och det större rummet är också bra, det är ett enormt jobb de har gjort, sade en glad Susanna Ramel efter invigningen.

Anders Lundquist, Povel Ramel-sällskapets ständige sekreterare, är den som har arbetat allra flitigast med utställningen. Materialet är hämtat från familjen Ramel, Jonathan Blake Fun Club och från Anders egna samlingar.

– Saxofonen blev en koppling till Povels tidigaste jazzinfluenser, annars kopplar man ju inte Povel till sax precis. Han fick den av sina föräldrar, efter mycket tjat, berättar Anders och visar ett par egna favoriter i Povel-rummet:

– Engagemangskontraktet från 1947 tycker jag är kul och de personliga sakerna som glasögonen och den gula hatten i kombination med just det skivomslaget.

Utställningen om Povel Ramel kommer att kunna beskådas 2014-2015.

– Självklart ska Povel finnas representerad på Jazzens museum. Det finns en jazzighet och en lekfullhet i hela hans produktion, även om Povel arbetade inom många genrer, tycker Martin Johnsson.

Anders Susanna Martin

Mycket är sig likt på Jazzens museum sedan Martin tog över driften, många av sommarens artister har publiken stiftat bekantskap med sedan tidigare, men konsertverksamheten utvecklas också.

– Jag är så glad att vi har lyckats boka Bo Kaspers Orkester, Nils Landgren och Magnus Lindgren, säger Martin Johnsson.

På scenen denna invigningsafton stod Povel och Susanna Ramels egna naturbarn: Mikael och Lotta Ramel tillsammans med basisten Backa Hans Eriksson.

Konserten flyttades inomhus, på grund av det ihållande regnet och frågan är om inte även Povel sände en väderhälsning. I den allra första Knäppupp-revyn, Akta huvet, som hade premiär den 10 oktober 1952 på gamla Cirkus i Göteborg, fick publiken uppleva ett konstgjort regn i finalen Följ med mig ut i regnet.

Text ocgh bild: Stina Elg, www.elgkraft.se