Premiär för ny jazzklubb i Malmö

Bullret 2

Det har blivit dags för ännu ett försök att skapa en varaktig scen för den lokala jazzmusiken i Malmö. De senaste åren har ett otal jazzklubbar startat på krogar runt om i staden, alla med liknande upplägg: Ett inledande set av husbandet, paus, jamsession; en gång i veckan, dåligt betalt.

 I dag finns ingen av klubbarna kvar. Därtill hör att plötsliga inslag av levande jazzmusik kan bli chockartade för den oförberedde krogbesökaren. Mer än en gång har ett trumpetsolo haft samma effekt i en krogmiljö som ett utrymningslarm på ett kärnkraftverk. Fenomenet är synnerligen impopulärt bland krögare.

Bullret jazzklubb heter det nya initiativet och bakom det står nio musiker med förankringar i Malmös musikliv.

– Vi har få jazzscener i Malmö och ännu färre där man kan spela och få betalt. Det som finns är Jazz i Malmö, men de täcker inte hela behovet, säger Jens Persson, en av klubbarrangörerna.

Alla i klubben arbetar ideellt för att så mycket som möjligt av budgeten ska gå till musiken. Ambitionen är att på sikt skapa en bestående scen för musiker i området, där även band från resten av norden kan spela mot skälig ersättning.

Det vi vill ha är ett ställe där man kan stanna kvar efter konserten, en knutpunkt för musikentusiaster, med fritt inträde. Förhoppningsvis kan det locka människor som kanske aldrig lyssnar på jazz i vanliga fall, säger klubbens upphovsman, Kristoffer Rostedt.

Ett femtiotal entusiaster hade tagit sig till Grand öl & mat på Möllevången för invigningen av Bullret jazzklubb. Bland andra syntes trumpetaren Anders Bergcrantz, gitarristen Mats Holtne och trumslagarna Peter Nilsson och Peter Danemo tillsammans i en klunga, strategiskt placerad med närhet till både baren och toaletten.

Bullret 1

För musiken stod kvartetten Makross, där samtliga medlemmar är med i klubbens arrangörsgrupp.

– Det har blivit så nu i början och det är enbart för att vi inte har fått något ekonomiskt stöd ännu. Då är det bättre att vi gör de här spelningarna själva när vi inte har några pengar att erbjuda, säger Kristoffer Rostedt som spelar trumset i bandet.

”Ska vi sätta oss på scen eller?” frågar Kristoffer Rostedt när klockan närmar sig halv nio.

”Sätt du dig, jag ska stå.” svarar Jens Persson innan han äntrar scenen och plockar upp sin altsaxofon.

Scenen är belägen mitt i lokalen med intimt placerade sittplatser på alla sidor. Det är den mest rödbelysta jag yta jag har sett sedan jag satt och skämdes över min existens på en strippklubb i centrala Köpenhamn förra året. Trots den suggestiva ljussättningen var det ingen i orkestern som agerade på impulsen att blotta barmen. Efter ett anspråkslöst invigningsanförande är Bullret jazzklubb officiellt öppnad.
Bullret 3

Utöver Jens Persson och Kristoffer Rostedt utgörs Makross av Rasmus Nyvall på tenorsaxofon och Sebastian Nordström på kontrabas. Bandet har ett ljudbildsideal från 1960-talets blåsorienterade jazz, i stil med Ornette Coleman Quartet. I likhet med Colemans musik förekommer inslag bröt, spräck och stök i Makross improvisationer. Korta tillstånd av ”alla mot alla” som återgår i organiserat samspel.

Konsertens första set blir lite lidande av medlemmarnas dubbla roller. En höjdpunkt är Rasmus Nyvalls fina och fläskiga solo på ”Sebastian räddar julen”. Efter paus är energinivån högre. Jens Persson glänser lite extra i balladen ”4 Kung” (döpt efter en viss starköl). Efter konserten berättar bandet att arrangörskapet gjorde det svårt att fokusera på musiken.

– Det var kul men svårt. Det har varit stressigt inför detta och det är nervöst att spela inför så många man känner. Då är det svårt att improvisera, säger Sebastian Nordström.

Theo Hagman Rogowski

Bulllret finns än så länge bara på Facebook: https://www.facebook.com/bullretjazzklubb?fref=ts

Kvarvarande program under våren:

19/5 kl 20.00
Les Trois:
Jenny Lundström – Piano
Nana Pi Aabo Larsen – Tenorsaxofon
Joakim Lissmyr – Kontrabas

 

2/6 kl 20.00 (då på Far i hatten i stället för på Grand)
Fanny Gunnarsson Quartet:
Fanny Gunnarsson – Piano/Sång
Karolina Almgren – Sopransaxofon
Kristian Rimshult – Kontrabas
Hannes Olbers – Trumset