Premiär för ny pianofestival i Ystad

Foto: Thomas Lantz . På bilden: Jan Lundgren

Föreningen Ystad Jazz, som ligger bakom sommarfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival kommer som vi tidigare avslöjat nu efter julhelgen  för första gången arrangera en ny tvådagarsfestival i staden. Fokus ligger på pianister och festivalen bär därför namnet Ystad Winter Piano Fest. Pianofestivalen pågår den 27-28 december och konserterna kommer äga rum på Ystads Teater och Ystad Saltsjöbad.

– Vi vill bjuda jazzpubliken på högkvalitativ jazz i mellandagarna. När året är som mörkast och publiken börjar längta till ljuset och sommarens festival, vill vi som arrangerar Ystad Sweden Jazz Festival börja uppladdningen och bjuda på något helt nytt, säger festivalens ordförande Thomas Lantz i ett pressmeddelande.

Konstnärlig ledare är pianisten Jan Lundgren som själv kommer att medverka på festivalen. Han berättar själv om upprinnelsen till att starta upp tvådagarsfesten: – Jag kände att vi har en sån fin större variant av en Steinway-flygel som bara står på Ystad Teater outnyttjad i långa perioder. Den är idag värd 2,4 miljoner. Vi köpte in den 2017 och den är verkligen fantastisk att spela på. Vi kommer till festivalen även hyra in en Stienway-flygel till Ystad Saltsjöbad.

Bland de medverkande artisterna märks ECM-signade schweiziska pianisten Nik Bärtsch, ACT-signade pianisterna tyskan Johanna Summer, finska Iiro Rantala och Jacob Karlzon som alla kommer att ge solokonserter. Prisade kubanska pianisten Marialy Pacheo kan höras på duo med marockanska slagverkaren Rhani Krija som spelat med Herbie Hancock och Al DiMeola och utlovar att presentera en livfull mix av traditionell kubansk musik och marockanska rytmer kombinerad med samtida europeisk jazz. Lundgren själv kommer höras i ett hyllningsprogram till Jan Johansson med basisten Mattias Svensson och en internationell stråkkvartett. Under festivaldagarna kommer även en barnjazzkonsert äga rum med Mimi Terris och Johan Olsson på Ystads Stadsbibliotek.

-Vi följer självklart noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer nu när coronarestriktionerna hårdnat på nytt hälsar Itta Johansson, festivalens presschef.

Spelschema och biljetter: https://www.ystad.se/kultur/ystads-teater/biljetter/ystad-winter-piano-fest/

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.