Valamar Jazz – i år för andra gången

ValamarJazz2011

Förra året var det premiär för Valamar Jazz Festival i Poreč i norra Kroatien, och i år hålls festivalen för andra gången. OJ deltog i ett pressmöte inför årets upplaga.

Under tre dagar i slutet på april samlades press från Europas ledande jazzmagasin i natursköna Kroatien. Förutom Orkesterjournalens Patrik Sandberg fanns bl a Alessandro Achilli från den italienska jazztidskriften Mucicajazz och Herbert Höpfl från Österrikes största musiktidskrift Concerto på plats i staden Poreč.

 

Valamar Jazz Festival arrangeras i år för för andra gången. Presskåren på plats fick ta del av den 2 000 år gamla stadens historia och besöka scenerna runt om Poreč där festivalen i juli kommer att äga rum. Det bjöds också på brasiliansk jazz av bästa märke med Hamleto Stamato Quintet. Förutom pianisten, arrangören och kompositören Stamato själv ingick i bandet meriterade Augusto Mattoso (b), Erivelton Silva (dr), Widor Santiago (s) och Paulinho Trompete (tp). Dessa musiker har tidigare spelat med Lisa Nilsson, João Bosco, Gilberto Gil och Milton Nascimento.

ValmarJazz2011_Patrik

Första upplagan av Valamar Jazz Festival hölls i juli 2010 under musikalisk ledning av Tamara Obravac. Hon är en av de mest berömda kompositörer, sångare och rörblåsare på den kroatiska jazzscenen. Dianne Reeves och Dave Holland var två av dragplåstren under premiäråret då närmare 2 500 människor besökte festivalen. Obravac, som fått fortsatt förtroende som musikalisk ledare, räknar med en fördubbling av antalet besökare i år.

Årets upplaga, den andra i ordningen, kommer att hållas på sju olika platser i Poreč mellan den 6 och 9 juli. En del av konserterna kommer att äga rum i Gamla stan, de mer exklusiva evenemangen och nattjamen kommer att hållas i trädgården till palatset Villa Polesini. En del av konserterna är helt gratis.

Den första konserten i huvudprogrammet är 7 juli i Eufrasiusbasilikan, då dragspelaren Richard Galliano och hans Piazolla Forever Septett kommer att uppträda. Eufrasiusbasilikan är ett kulturellt monument från sjätte århundradet som ligger på UNESCO:s världsarvslista. Kvällen börjar med Tamara Obravac och hennes Transhistria ensemble tillsammans med den tjeckiska stråkkvartetten Epoque.

På fredagen den 8 juli och lördagen den 9 juli transporteras publiken med båt över till den lilla ön Sveti Nikola, precis mitt emot kajen som blir huvudscenen under helgen. Här kommer man att kunna avnjuta konserter med brasilianska pianisten och sångerskan Tania Maria och hennes Viva Brasil Quintet samt tyska Miguel Zenon kvartett.

På lördagen uppträder trumpetaren Tom Harrells kvintett, som lär bli en njutning för alla älskare av post-bop jazz. Lördagen avslutas med en konsert med funkjazz av högsta snitt signerad Nils Landgrens Funk Unit med Magnus Lindgren med flera.

Kroatien och i synnerhet staden Poreč har länge haft ambitionen att befästa sig som ett av de ledande områden i Medelhavsregionen när det gäller levande jazz. Det milda klimatet, naturen och de historiska omgivningarna är ju förstås en stor bonus.

Text: Patrik Sandberg

Länkar:

Mer detaljerat program under www.valamarjazz.com

Info om Poreč www.to-porec.com

Boende www.valamar.com