Pristagare Jazzriksdagen Jönköping 2016

Susanna Lindeborg. Foto: Gösta Rising
Susanna Lindeborg. Foto: Gösta Rising

Under Riksförbundet Svensk Jazz årliga jazzriksdag som ägde rum i Jönköping 13-15 maj delade Riksförbundet Svensk Jazz traditionsenligt ut fyra priser till personer, organisationer och kommuner som på olika vis har tjänat jazzlivet på ett särskilt föredömligt sätt.

Pianisten, keyboardisten, kompositören och klubbproducenten Susanna Lindborg tilldelades årets Jazzkanna för nydanande insatser inom jazzen. En spjutspets inom dagens jazz- och improvisationsmusik.

Life Time Achievement för livslång insats i jazzens tjänst gick i år till sångerskan Nannie Porres. Hon har varit en förebild och inspirerat efterkommande musiker och sångare – en verklig jazzklenod, löd delar av motiveringen.

Basisten, som går till en person som främjat jazzens utveckling och utbredning genom sitt berömvärda arbete, gick i år till trumpetaren Åke Björänge. Han är en grundbult i Sandvikens Jazzliv och leder också Sandviken Big Band. Dessutom är han grundare till Bangen Jazz & Blues Festival.

Årets jazzkommun gick till Jönköpings kommun och Jönköpings Jazzklubb. De belönas för sitt stora engagemang i hela kommunen och för samarbetet med andra kulturinstitutioner i staden att främja satsningarna på ung jazz.

Läs de fullständiga motiveringarna på www.svenskjazz.se

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.