Programmet för Ystad Jazz nu klart

Jan Lundgren presenterar programmet för Ystad Sweden Jazz Festival 2015. Foto: Lasse Seger

Så var då programmet för sommarens jazzevenemang nummer ett avslöjat och jag konstaterar ännu en gång att Ystad Sweden JazzFestival måste vara ett av branschens alertaste. Men så har man också till sitt förfogande ett sammansvetsat och dedicerat gäng av jazzfolk som inget hellre vill än att publik, artister och alla vi andra skall få full valuta för entrépengen. Ekonomin är säkrad tack vare en lång rad av sponsorer, flera av dom har varit med från start och är antar jag nöjda med utfallet så här långt. PR och marknadsföring med alla tillbuds stående medel, som lokalradio, webbtv och avtal med SR om sändningar från flera av festivalens konserter. Men frågan är om inte valet av affischkonstnär är det smartaste man gjort. Lasse Åbergs målning Birdland med sina två hippa och oslagbara jazzhägrar kommer att etsa sig in i allas vår jazzsjäl för långa tider, en blivande jazzklassiker absolut jämförbar med Sven Bunnels och Blue Birds ”fågel blå”, snacka om Ornithology!

Årets artister och konserter är både till antal och genre väl mixade och man anar ett starkt inflytande från festivalens konstnärlige ledare, pianisten Jan Lundgren. Lundgren frestas dock inte att överexploatera sig själv vilket jag tycker länder honom till heder. Däremot utnyttjar han förstås alla de kontakter som ett mångårigt turnerande försett honom med.

Här kommer nu mina tio tips och högst privata tankar om festivalens förväntade höjdpunkter. Ett inledande konstaterande bara, kanske med undantag för sångerskan Dianne Reeves, så sticker ingen amerikansk superstjärna ut bland det stora utbudet. Därmed dräneras heller inte festivalbudgeten på dyra US dollars.

1/ Yazzparad med The Red Trads som för New Orleansmusiken vidare till nya och spännande nivåer. Jag är barnsligt förtjust i blandningar av detta slag. Bandet spelar också på Per Helsas gård.

2/ Jan Allan med Norrbotten Big Band. Jag hörde den här konstellationen i Malmö i höstas och kan bara råda till att boka plats på Per Helsas gård. Jan Allan är en livslevande legend som inte bör missas!

3/ Jan Lundgren med stråkkvartett och sin ordinarie basist Mattias Svensson tolkar Jan Johansson. Både Lundgren och Johansson hör ju till det svenska musikarvet så detta kan bli hur bra som helst.

4/ Richard Bona hörde jag i Kristianstad för några år sedan och blir det bara hälften så bra nu i Ystad så bör man lyssna in denna ” world fusion ” basist.

5/ Jan Lundgren igen, denna gång med en hyllning till Billie Holiday. Bland de här medverkande och mycket namnkunniga musikerna ser jag fram mot att efter många år åter få höra Karin Krog.

6/ Kenny Barron och Dave Holland duo i en konversation med små bokstäver. ”The Art of Conversation” kallar man sitt projekt. Kolla deras skiva med samma namn och ni förstår varför jag rekommenderar detta mästarmöte.

7/ Marius Neset, norsk spännande supersaxofonist som jag aldrig hört men blivit ordentligt nyfiken på. En berättigad chansning tror jag.

8/ Pierre Dørge & New Jungle Orchestra är ett danskt ministorband med en sorts världsmusik som inte liknar något annat i jazzvärlden. Detta gäng gör garanterat ingen besviken!

9/ Ewan Svensson New Project lockar mig av någon anledning så jag hoppas att jag inte blir besviken!

10/ Hans Backenroth presenterar ”The Evolution of Jazz Bass”, ett kanske lite udda inslag men om någon skall kunna skapa intresse kring ”ståfelans” historia så är det naturligtvis denna vår svenska superbasist. Programmet är uppdelat på två avdelningar och kan avnjutas på Scala.

Som framgår ovan har jag inte nämnt merparten av festivalprogrammet här så det borde finnas ytterligare utrymme för en rejäl dos av överraskningar.

Se hela programmet på www.ystadjazz.se  

Text: STIG LINDEROTH